latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:26 ⇒ 10:10 | Autor: SRNA

Smijenjen Rene Bašle, koji je upozoravao na egzodus Srba

Francuska je na današnji dan 1995. godine hitno smijenila komandanta snaga UN u Sarajevu generala Renea Bašlea, jer je kritikovao Dejtonski mirovni sporazum, predviđajući da će prepuštanje Srpskog Sarajeva muslimansko-hrvatskoj federaciji neminovno izazvati masovno iseljavanje Srba.
Egzodus sarajevskih Srba - Foto: RTRS
Egzodus sarajevskih SrbaFoto: RTRS

Bašle je tek jedan u nizu međunarodnih predstavnika u BiH tokom ratnih dana koji je nastojao da bude objektivan i čiji su se izvještaji i predviđanja pokazali kao tačni.

Egzodus Srba iz Sarajeva, koji predstavlja posljednju veliku seobu srpskog naroda, došao je kao posljedica predaje srpskih dijelova grada u Dejtonu, mada su oni vojno bili potpuno odbranjeni.

Lider srpske delegacije Slobodan Milošević žrtvovao je srpske dijelove Sarajeva sa desetinama hiljada Srba zarad postizanja mirovnog sporazuma.

Milošević je sam ponudio muslimanskoj delegaciji srpske dijelove grada i prihvatio rješenje, prema kojem su neke srpske sarajevske opštine pripale Federaciji BiH, mada se tome protivila zvanična delegacija Republike Srpske.

Usljed nezadovoljstva ovim odlukama Dejtonskog sporazuma 25. novembra 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je do tada bilo pod kontrolom Srba, organizovane su veliki protesti, ali to nije ništa promijenilo, što je značilo da čitavo Sarajevo potpada pod muslimansku kontrolu.

Uslijedile su prijetnje iz muslimanskog dijela grada i poruke lidera SDA Alije Izetbegovića da će "svaki Srbin koji je nosio pušku - odgovarati".

Tako je došlo do masovnog egzodusa izdatih sarajevskih Srba koji su sa sobom nosili čak i kovčege sa posmrtnim ostacima najmilijih, dajući tako do znanja da iz grada odlaze zauvijek.

U gradu u kome je do 1992. godine živjelo 157.000 Srba zvanično, te još par desetina njih koji su se pisali kao Јugosloveni, danas nema više od tri odsto pripadnika srpske nacionalnosti.

Rene Bašle bio je dobro informisan kada je najavio da će iz takozvanog glavnog grada BiH Srbi nestati, što se pokazalo kao tačno.