latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:31 | Autor: SRNA

Tramp zatražio da se Moskva ne miješa u izbore

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je Rusiju da se ne miješa u američke izbore tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, saopštila je Bijela kuća.
Bijela kuća  (Foto:Flickr/ Glenn Pope) -
Bijela kuća (Foto:Flickr/ Glenn Pope)

Sastanak nije rezultovao vidljivim napretkom u vezi sa pitanjem kontrole nuklearnog naoružanja.

Lavrov je rekao da Moskva želi da objavi američko-ruske komunikacije koje bi, kako je dodao, oslobodile Rusiju od optužbi da se miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine, ali da je Vašington blokirao inicijativu.

Lavrov je na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom ponovo demantovao da se Rusija miješala u američke izbore.

On je ponovio da Moskva nudi produžavanje sporazuma START o kontroli naoružanja, a Tramp i Pompeo su naglasili potrebu da se vodi strateški dijalog koji treba da obuhvati i Kinu.

- Predsjednik Tramp je upozorio da Rusija ne pokušava da se miješa u američke izbore - saopštio je portparol Bijele kuće DŽad Dir poslije sastanka Trampa i Lavrova u Ovalnom kabinetu. Lavrov je kasnije rekao da tokom sastanka nije ni bilo govora o izborima.

Tramp je pozvao Rusiju da riješi konflikt u Ukrajini, dodao je Dir.

Pompeo je na konferencii za novinare izjavio da SAD vjeruju da druge strane, poput Kine, treba da budu uključene u širu diskusiju o kontroli naoružanja i da će razmotriti prijedlog Rusije o uključivanju nuklearnih sila Britanije i Francuske.

Kina, za koju se procjenjuje da ima znatno manju količinu nuklearnog oružja od SAD i Rusije, odbila je trilateralne razgovore.

Sporazum iz 2011. godine, koji predviđa da SAD i Rusija umanje broj atomskih bojevih glava na ne više od 1.550, ističe u februaru 2021. godine, ali može biti produžen za pet godina uz obostranu saglasnost.