latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:36 ⇒ 10:40 | Autor: TANЈUG

Novi Zeland: Aktivnost vulkana odložila potragu za žrtvama

Vulkan na Novom Zelandu danas je izbacio još pare i blata u porastu geotermalne aktivnosti, što je ponovo odložilo potragu za tijelima žrtava smrtonosne erupcije prije dva dana.

Vulkanska podrhtavanja na Bijelom ostrvu porasla su jutros, praćena izbacivanjeem još pare i blata, kakva nisu viđena od erupcije 2016. godine, saopštila je agencija za nadzor seizmičkog praćenja GeoNet.

- Mi tumačimo ove signale kao dokaz stalnog visokog pritisaka gasa unutar vulkana - navela je agencija, dodajući da je situacija i dalje neizvjesna u pogledu budućih aktivnosti i da je vjerovatno da će u naredna 24 sata doći do još erupcija.

Novozelandska agencija za seizmičko praćenje GeoNet podigla je nivo upozorenja za vulkan 18. novembra sa jedan na dva na skali od pet jer je primjetila porast sumpor-dioksida koji potiče iz magme duboko u vulkanu.

U ponedjeljak nakon erupcije nivo upozorenja podignut je na četiri, ali je smanjen na tri kako su se aktivnosti smanjivale.

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern rekla je da je Bijelo ostrvo veoma nepredvidiv vulkan i da će biti riječi o tome da li turisti treba da ga posjećuju. Naglasila je da je sada fokus na ljudima koji su pogođeni u tom užasnom događaju.