latinica  ћирилица
11/12/2019 |  11:20 | Autor: SRNA

"Trgovina organima počela nakon dolaska međunarodne misije"

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović istakao je, povodom slučaja "Žute kuće" na Kosmetu, da je nakon dolaska međunarodne misije u južnu srpsku pokrajinu nestalo više od 400 lica, kao i da je počela trgovina ljudskim organima.

- Ogroman broj tih lica je kidnapovan. Srbi su bili legalna meta i postojali su ilegalni zatvori koje nisu sporili ni kosovski verifikatori - rekao je Odalović za televiziju Hepi.

On je naglasio da su na izvještaju Dika Martija o "Žutoj kući" radili haški istražioci Patrik Lopez, Hoze Pablo Barebar i još desetak lica koja su pripadala međunarodnim institucijama.

- Prikupili su izjave osam Albanaca koji su bili vozači o tome kako su i odakle prevozili zatvorenike koji su bili zatvoreni u više od 140 ilegalnih zatvora - rekao je Odalović.

On je ukazao da mnogo više o trgovini organima znaju oni koji su formirali terorističku OVK, odnosno sponzori kvazidržavnosti Kosova.

- Tužioci možda nešto ne znaju ali su dobili mnogo dokaza koji su nagomilani u proteklih 20 godina. I Hag je prikupljao dokaze i spremao podizanje optužnica - rekao je Odalaović.

Pred specijalnim tužiocem suda u Hagu juče je saslušan vivši šef obavještajne službe ŠIK u terorističkoj OVK Kadri Veselji koji je u više navrata pomenut Martijevom izvještaju.

Specijalni sud za ratne zločine OVK osnovan nakon izvještaja Dika Martija, koji je kao član je Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 2010. godine uz pomoć Vlade Srbije podnio izvještaj o nehumanom tretmanu ljudi i o trgovini ljudskih organa na Kosovu koju je organizovao Hašim Tači.

Osim Tačija i Veseljija, u izvještaju Dika Martija pominju se i Azem Sulja /bivši načelnik bezbjednosti OVK/, Redžep Haljiti /jedan od osnivača OVK i predstavnik Tačijeve stranke u Predsjedništvu kosovske skupštine/ i Fatmir Ljimaj /bivši Tačijev zamjenik u stranci i ministar građevinarstva u prethodnoj vladi Kosova/.

Za najzloglasnija mjesta na okupiranim teritorijama u kojima je Tačijeva Drenička grupa zatvarala i ubijala uglavnom kidnapovane Srbe smatraju se logor Likovac u opštini Srbica, zatim Lapušnik u opštini Glogovac, Zočište u opštini Orahovac i Glođane u opštini Dečane.

Prema podacima iz 1998. godine u Likovac je odvedeno 26 ljudi, među kojima i deset rudara sa kopa Belaćevac, u Lapušnik četrdesetak zatvorenika, Zočište tridesetak, a najviše u Glođane, oko 60.

Tokom 1999. godine taj broj je porastao na 500 ljudi. Oni su mučeni, ubijani, a neki su odvedeni u Albaniju, gdje su im vađeni organi.