latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:14 ⇒ 20:29 | Autor: SRNA

Sindikat trgovine: Zabraniti rad nedjeljom u trgovini

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske traži da bude potpuno zabranjen rad nedjeljom u trgovini, te da prvi korak bude rad ograničen na prvu smjenu.
Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Srpske - Foto: SRNA
Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik ovog sindikata Goran Savanović rekao je da su od Saveza opština i gradova Srpske zatražili da na prvoj sljedećoj sjednici Predsjedništva, koja bi trebalo da bude održana u narednih 10 dana, razmotre inicijativu i zahtjev da se nedjeljom ne radi ili da za početak rad bude ograničen, a da u dane republičkih praznika bude ispoštovan Zakon i ne dozvoli se rad, osim hitnim službama.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da su ovaj zahtjev djelimično već prihvatili Višegrad i Mrkonjić Grad.

- Prema rezultatima ankete Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Srpske 94,31 odsto osoba smatra da je potrebno potpuno zabraniti rad nedjeljom u trgovinama. Da je rad nedjeljom u trgovinama potrebno ograničiti na prvu smjenu smatra 3,58 odsto osoba, a 2,11 posto da ga treba dozvoliti bez ograničenja - naveo je Savanović, dodajući da je tokom sedmodnevne ankete glasalo ukupno 1.565 osoba posredstvom Fejsbuk profila Saveza sindikata i na sajtu ove organizacije.

On smatra da najveći problem predstavljaju vlasnici velikih sistema u Srpskoj, te da će najmanje problema biti sa velikim centrima koji nisu iz Srpske.

- Nema opravdanja priča da će firma propasti, izgubiti profit, stvoriti višak radnika zbog toga što se ne radi nedjeljom. U statističkim podacima nedjelja nije dan kada se ostvaruje najveći promet, nego je to petak. Nedjeljom se ostvaruje 50 odsto prometa kakav se ostvaruje radnim danima. Ništa ne moramo kupiti nedjeljom, možemo i prije, moramo uticati na svijest potrošača - naglasio je Savanović, koji smatra da nema političke volje da rad nedjeljom u trgovini bude zakonom zabranjen.

On je rekao da su u svim oblastima povećane plate, osim u trgovini, gdje su prosječna primanja u septembru iznosila 711 KM, što je 37,5 odsto potrošačke korpe, a tu su uračunati i prevoz i topli obrok.

Savanović je ukazao da više od 60 odsto zaposlenih u trgovinama ima primanja ispod 700 KM.

Član Republičkog odbora Sindikata trgovine Đuro Amidžić rekao je da radnici u trgovini rade u teškim uslovima.

- Fizički je neizdrživ za ženski dio radne snage. Žene ne mogu da rade onako kako bi trebalo. Pojavio se problem nekvalifikovane radne snage, male su plate, nije plaćen prekovremeni, noćni rad, pogotovo u trgovinama gdje nema sindikalnog organizovanja, radnici su podvrgnuti torturi i pritisku poslodavaca. Svakog dana sve je teže naći bilo kakvog, a ne kvalifikovanog radnika za rad u trgovini. Pekara, kuvara, mesara nema uopšte, svi su priučeni i niko ne radi onako kako bi trebalo - smatra Amidžić.

On je naglasio da se širi opšte nezadovoljstvo radnika u trgovini.