latinica  ћирилица
12/12/2019 |  08:46 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

Veče o najpoznatijem antologičaru Srpske Milenku Stojičiću

U Mrkonjić Gradu održano je književno veče pod nazivom "Tajna bukvica najgladnije priče na svijetu", u čast književnika Milenka Stojičića.
Milenko Stojčić -
Milenko Stojčić

Banjalučki književnik Slobodan Bošković rekao je da je Stojičić najpoznatiji antologirač Republike Srpske, koji je priredio više od 15 antologija, vrlo spicifičnih.

- Stojičić je i jedan od najautentičnijih pisaca sa ove strane Drine i najizrazitiji prozni pisac. Ono što ga izdvaja od ostalih pisaca srpskog regiona jeste jezik, on ide uz samo rame Petra Kočića - naveo je Bošković.

Bošković je rekao da nije slučajno što je austrijski književnik Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade, boraveći dva puta u Banjaluci izabrao baš Stojičića za sagovornika.

- Dragocjen je taj njihov razgovor, taj intervju u kojem ima nekakvih sudbinskih predznaka - naglasio je Bošković.

On je dodao da Stojičićevo djelo još nije toliko poznato koliko zaslužuje, ali se nada da će "u budućnosti biti osvijetljeno".

Predsjednik Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada Slobodan Ćoćkalo rekao je da je Stojičić, rođeni Mrkonjićanin, bio majstor pisane riječi i da je lokalne arhaizme preveo u korice svjetske književnosti.

- Mrkonjić Grad će mu ostati zahvalan što je ovaj prostor zahvaljujući njemu postao poznat među svjetskom publikom. On je svoj vlastiti izraz i inspiraciju pronašao upravo ovdje, gdje je i stekao prve spisateljske korake - dodao je Ćoćkalo.

On je naglasio da je Stojičić od 1998. godine bio član njihovog Kluba i da su ga iz zahvalnosti prije dvije godine predložili za počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad, a da je sad na redu da i neka ulica po njemu dobije ime.

- Važno je da se ustanovi književna nagrada `Najgladnija priča na svijetu`, prema motivima njegove istoimene priče, odnosno da se bira `najgladnija`, najbolja priča. Stojičić je sigurno bio neko ko je pronikao u tajnu bukvicu pisanja priča - istakao je Ćoćkalo.

Književnik Radmilo Radovanović rekao je da je Stojičić bio veliki erudita, koji je bez predaha pisao jedinstvenim i posebnim stilom.

Milenko Stojičić bio je pisac, esejista, književni kritičar, antologičar i novinar.

Rođen je 1956. godine u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Bio je dugogodišnji novinar i urednik na Radiju Republike Srpske. Pisao je feljtone i kolumne u brojnim listovima u Republici Srpskoj.

Objavio je više od 40 knjiga, među kojima nekoliko knjiga pjesama i pripovijetki.

Priredio je "Antologiju srpske pripovijetke Republike Srpske", a njegova djela su zastupljena u antologijama "Mlada srpska proza", "Najljepše srpske priče".

Neka djela su mu prevođena na francuski i njemački jezik.

Preminuo je u Banjaluci u maju 2019. godine.