latinica  ћирилица
12/12/2019 |  08:55 ⇒ 09:23 | Autor: TANЈUG

Ađijus: Presuda Mladiću do kraja 2020. godine

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Karmel Ađijus najavio je da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.
Haški tribunal (Foto: Wikimedia Commons) -
Haški tribunal (Foto: Wikimedia Commons)

Karmel Ađijus je predstavljajući šestomjesečni izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN rekao da očekuje da će, pored presude Ratku Mladiću, do kraja naredne godine biti izrečene i presude u ponovoljenom suđenju Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Na istoj sjednici, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na članove SB UN da se aktivno angažuju na rješavanju otvorenih pitanja u radu Mehanizma za krivične sudove u Hagu, čiji je mandat na isteku.

Backović je rekao da su mnoga pitanja i sugestije Srbije do sada ostale bez odgovora i posebno ukazao na bojazan Srbije zbog tendencija da se izmjeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prijevremenog puštanja na slobodu.

Istovremeno je negodovao što već deceniju izostaje odgovar na inicijativu Srbije da njeni osuđeni državljani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Јugoslavije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.