latinica  ћирилица
12/12/2019 |  10:56 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Bijeljina: Završena vakcinacija protiv sezonskog gripa

Nakon nepunih mjesec dana, u Bijeljini je završena vakcinacije protiv sezonskog gripa.

Zbog mnogo veće zainteresovanosti stanovnika u odnosu na prethodnu godinu, sve nabavljene vakcine namijenjene su osjetljivoj grupi, koja ne plaća vakcinu protiv sezonskog gripa.

Većina stanovnika Semberije shvata značaj vakcinacije protiv sezonskog gripa. I oni koji se ne vakcinišu, smatraju da je to dobra stvar, koju treba raditi radi prevencije.

Iz bijeljinskog Doma zdravlja poručuju da je ove godine za 30 do 40 odsto veće interesovanje u odnosu na prethodnu. Vakcinacija je završena za one koji žele da plate vakcinu, jer su sve nabavljene doze potrošene, iako ih je bilo dostupno više nego prethodne godine.

- Dom zdravlja Bijeljina je ove godine u odnosu na prethodnu nabavio nešto veću količinu, odnosno za 30 procenata je bilo veće interesovanje. Imamo takvu situaciju da nam se i ovih dana javljaju ljudi koji bi htjeli da prime vakcinu, no taj broj nije veliki - kaže Zoran Dakić, načelnik Higijensko- epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini.

Nabavka novih doza vakcina nije planirana, kaže Dakić i ističe da je broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripi sličan kao i prethodne sezone.

- Imamo do sada, do 50 sedmice ove godine, u odnosu na prethodnu registrovan veoma sličan broj, negdje oko 300 slučajeva akutne respiratorne infekcije, no razlika je u učestalosti oboljenja sličnih gripu. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je 50 slučajeva, a sada imamo trenutno prijavljenih 25 - dodao je Dakić.

Povećano interesovanje za vakcinacijom je zbog nešto teže kliničke slike oboljelih tokom prethodne sezone.

Za sve one koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, mogu je nabaviti u apotekama po nešto višoj cijeni od 20 maraka, koliko je iznosila u Domu zdravlja.