latinica  ћирилица
12/12/2019 |  12:05 ⇒ 12:42 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Povlačenje kurdskih odreda u Siriji u potpunosti realizovano

Povlačenje kurdskih jedinica je na sjeveroistoku Sirije je u potpunosti završeno, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kurdi - Foto: Novosti.rs
KurdiFoto: Novosti.rs

Prema njenim riječima, završeno je povlačenje kurdskih formacija sa granice sa Turskom, i uspostavljeno je redovno zajedničko patroliranje na tom području.

- Pored toga, u dolini Eufrata zajedno sa Ankarom nastavljamo da sprovodimo memorandum od 22. oktobra. Rad se odvija u dva pravca – sprečavanje obnavljanja borbenih dejstava i poboljšanje humanitarne situacije - istakla je Zaharova na brifingu.

- Formirana je demilitarizovana oblast u zoni operacije Izvor mira. Funkcioniše i rusko-turski koordinacioni centar - dodala je Zaharova.

Navela je i da u toj demilitarizovanoj zoni na ruski stručnjaci pružaju medicinsku pomoć civilnom stanovništvu – liječe oko 3.000 pacijenata.

Takođe sprovode akcije podjele prehrambenih paketa onima kojima je to potrebno, naglasila je Zaharova.

- Najteža situacija u tom regionu ostaje u oblastima koje su izvan kontrole vlasti – prije svega u zoni deeskalacije u Idlibu i na istočnoj obali rijeke Eufrat - ocijenila je ona.

Podsjetimo, predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, potpisali su 22. oktobra memorandum o razumijevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije "Izvor mira" uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni su pomagali pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Od tog trenutka počelo je zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija "Izvor mira", osim grada Kamišlija.