latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:36 | Autor: SRNA

Bećković: Hilandar - "najdonji kamen" srpskog duhovnog postojanja

Akademik Matija Bećković ocijenio je danas da je manastir Hilandar "najdonji kamen" srpskog duhovnog postojanja, a osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve najvažniji jubilej srpske istorije.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

- Hilandar je najdonji kamen našeg duhovnog postojanja, osam vekova tu Srbi nisu pojeli komad mesa, nisu lažno svedočili, nisu se krivo kleli, nisu ništa drugo radili nego se molili svakoga dana onoliko koliko je odredio Sveti Sava - rekao je Bećković Srni.

On je naveo da kada jedan narod ima takvu sjemenku koja je ostala čista osam vijekova, može se iz nje ponovo roditi i preporoditi.

Bećković, koji je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti prisustvovao svečanoj akademiji "800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa", rekao je da se time obilježava najvažniji, najveći i najslavniji datum srpske istorije - osam vijekova autokefalnosti Srpske crkve.

- Budući vijekovi će nas ocenjivati onako kako smo mi proslavili taj datum koji će se slaviti dok je svijeta i vijeka - istakao je Bećković.

Učesnike svečane akademije pozdravio je predsjednik SANU Vladimir Kostić, a u uvodnom obraćanju akademik Ljubomir Maksimović ukazao je na istorijske činjenice o srpskoj crkvi i državi.

- Cijeli taj istorijski kontekst mogao bi se rezimirati na sledeći način - ako Vizantiju, kako je danas uobičajno posmatramo kao amalgam pravoslavlja, rimskog pravnog poretka i helenske kulture, onda srednjovjekovnu Srbiju na njenom putu nezavisnosti možemo posmatrati kao amalgam pravoslavlja, autohtonih društvenih i državnih institucija i zapadne društvene, privredne i kulturne komponenete - rekao je Maksimović.

Uz svečanu akademiju, SANU je danas domaćin i naučne tribine "Svetogorski i hilandarski monah Sveti Sava. Osamsto godina od posvećenja za prvog srpskog arhiepiskopa".

Organizatori su Vizantološki i Hilandarski odbori SANU, u saradnji sa Svetogorskim centrom u Solunu, Zadužbinom svetog manastira Hilandara i Društvom prijatelja Svete Gore iz Beograda, uz podršku grada Beograda.

Svečana akademija i naučna tribina dio su svečanosti kojima se u Solunu i Beogradu, u zajedničkoj organizaciji tih ustanova, obilježava osam vijekova autokefalnosti SPC.