latinica  ћирилица
12/12/2019 |  14:00 | Autor: SRNA

Mrkonjić svjedočio o zločinima nad Srbima u Lukavcu

Na suđenju za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila u Lukavcu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mitar Mrkonjić govorio je o zločinima nad Srbima u Srednjoškolskom centru.

Mrkonjić je ispričao da je do kraja avgusta 1992. godine živio u Puračiću, opština Lukavac, te da je već od maja 1992. godine počela podjela između stanovništva, pa je većina žena i djece otišla iz sela.

- Јa sam odlazio kod zeta u Lukavac da noćim, a danju sam se vraćao da hranim kokoške i svinje - rekao je svjedok, dodavši da je blizu bio punkt gdje je bila policija koja ga je zaustavljala.

On je ispričao da je krajem juna ili jula otišao da prenoći kod komšije Ignjatija, kada su trojica mladića, među kojima je bio glavni izvjesni Amir, došli po njih i odveli ih u Srednjoškolski centar u Lukavcu.

Mrkonjić je dodao da su tamo ljude izvodili na ispitivanje, te da su njegovog komšiju Nikolu tukli i da je vidio da će umrijeti.

- Mene nisu dirali. Nakon sedam-osam dana su me pustili. Neko je naredio da me puste - rekao je Mrkonjić i dodao da je, kada je pušten kući, izvjesni Amir istu noć došao po njega i ponovo ga odveo nazad u Lukavac, gdje su ga pretukli.

- Svezao me lisicama za radijator. Do jutra sam bio svezan, a ujutro su me odvezali i mlatili. Tražili su da skinem cipele i čarape, te su me po tabanima udarali palicama dok nisam pao sa stolice. Tukli su me u prostoriji gdje smo svi bili - ispričao je svjedok, dodavši da su ga triput tukli.

On je ispričao da je nakon 20-ak dana bio pušten, poslije čega je otišao kod ljekara.

Mrkonjić je svjedočio na suđenju protiv Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašage Čajića, Samira DŽambića i Mirsada Žilića, koje Tužilaštvo BiH tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu "Klaonica" od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane, Morankić komandant "Fikine jedinice", a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar.