latinica  ћирилица
12/12/2019 |  14:27 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Preminuo doktor Slobodan Јanković

Ljekar i književnik Slobodan Јanković iz Banjaluke preminuo je u 85. godini.
Slobodan Јanković - Foto: RTRS
Slobodan ЈankovićFoto: RTRS

Komemorativna sjednica posvećena Јankoviću biće održana sutra u 11.00 časova u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Јanković je preminuo juče, a biće sahranjen u subotu, 14. decembra, u 12.30 časova na banjalučkom Groblju Sveti Pantelija.

Slobodan Јanković rođen je 1935. godine u Vrbljanima, na području nekadašnje opštine Ključ, odnosno današnjeg Ribnika.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, a specijalizaciju iz interne medicine završio 1972.

Do dolaska u Regionalni medicinski centar Banjaluka 1974. godine, kada je imenovan za šefa Pulmološkog odsjeka Pneumoftiziološke službe, radio je kao upravnik Doma zdravlja u Ključu, te Zdravstvene stanice u Laktašima.

Počasno zvanje primarijusa stekao je 1979, magistrirao 1984, a doktorirao 1986. godine, postavši prvi doktor medicinskih nauka u Pneumoftiziološkoj službi.

Јanković je obavljao dužnost načelnika Pneumoftiziološke službe i Klinike za plućne bolesti, te upravnika OOUR-a Interne grane medicine.

Bio je vanredni profesor banjalučkog Medicinskog fakulteta na Katedri interne medicine.

Objavio je 40 stručnih i 10 naučnih radova, a bio je i predsjednik banjalučke podružnice Udruženja književnika Republike Srpske.

Njegov književni opus činile su pripovijetke, romani, zbirke humoreski i romani za djecu.

U izradi monografije "Univerzitetski klinički centar Republike Srpske" bio je predsjednik Uređivačkog odbora i autor priloga o Klinici za plućne bolesti.