latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:04 ⇒ 17:54 | Autor: SRNA

Više od milion KM za infrastrukturu u povratničkim naseljima

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić potpisao je danas sa načelnicima i gradonačelnicima iz deset lokalnih zajednica Republike Srpske ugovore o dodjeli više od 720.000 KM za projekte razvoja i izgradnje infrastrukture u naseljima u kojima žive povratnici.

Riječ je o projektima za koje su opštine i gradovi aplicirali u Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije.

Ugovori o projektima ukupne vrijednosti od 300.000 KM potpisani su danas i sa načelnicima šest opština iz Federacije BiH u kojima su povratnici Srbi.

Aćić je rekao da su načelnike i gradonačelnike danas u dva termina upoznali o planovima koji će biti realizovani sljedeće godine u okviru ove namjene.

- Danas smo sa gradovima Prijedor, Banjaluka, Zvornik, Trebinje i opštinama Teslić, Laktaši, Modriča , Šamac, Pelagićevo i Kotor Varoš potpisali ugovore ukupne vrijednosti preko 720.000 KM koji će se implementirati u oblasti infrastrukture u dijelovima naselja u kojima su se smjestili povratnici i oni se tiču najviše izgradnje saobraćajnica i prateće komunalne infrastrukture - rekao je Aćić.

Kada su u pitanju opštine u FBiH, Aćić je rekao da je riječ o povratnicima Srbima u FBiH, te da su potpisani projekti ukupne vrijednosti od 300.000 KM za grupu opština koju čine Drvar, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Ključ, Sanski Most i Glamoč.

Aćić je dodao da se do kraja godine očekuje potpisivanje projekata sa još jednom grupom opština iz FBiH na osnovu operativnih sredstava koje će Sekretarijat dobijati.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je ovaj grad potpisao dva ugovora i to jedan za asfaltiranje puta u mjesnoj zajednici Baljkovica gdje žive Srbi povratnici i drugi ugovor za asfaltiranje dijela puta u mjesnoj zajednici Malešići odnosno mjesnoj zajednici Klisa, putni pravac koji spaja te dvije mjesne zajednice.

- U Mjesnoj zajednici Klisa žive povratnici Bošnjaci i ovaj put će im omogućiti kvalitetniju vezu sa jednim značajnim prostorom grada Zvornika. Vrijednost oba ugovora je 110.000 KM, a projekti će biti realizovani već početkom građevinske sezone naredne godine - kaže Stevanović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je sa Sekretarijatom za izbjeglice i raseljena lica potpisan ugovor o izgradnji igrališta u naselju Lazarevo gdje ima dosta raseljenih lica, vrijednosti 40.000 KM.

- Svake godine nastojimo da se prijavimo za poneki projekat koji se tiče raseljenih ili izbjeglih lica. U Banjaluci ima dosta stanovništva koje je ili izbjeglo ili raseljeno - rekao je Radojičić.

On je dodao da je prošle godine građen vodovod u mjesnoj zajednici Mišin Han, a da je danas potpisan ugovor koji se odnosi na izgradnju dječijeg igrališta u naselju Lazarevo gdje ima dosta raseljenih lica.

- Već smo aplicirali za sljedeći projekat, a to je kanalizacija u naselju Vrbanja - rekao je Radojičić i dodao da se igradnja igrališta u Lazarevu uklopila i u gradsku akciju izgradnje dječijih igrališta, te da će to biti 25. dječije igralište na različitim lokacijama u Banjaluci.