latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:10 ⇒ 16:11 | Autor: sputniknews.com

Mošti Sv. Vasilija Ostroškog na saboru u Nikšiću (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na velikom crkven-narodnom saboru u Nikšiću zakazanom za 21. decembar.
Nikšić (Foto: montenegro.travel) -
Nikšić (Foto: montenegro.travel)

- Pozivamo sve ljude da dođu da cjelivaju (mošti), kao što dolaze u Ostrogu i cjelivaju i muslimani... Ima i film koji je urađen o jednoj muslimanki iz Kazahstana koja je tu došla, i koja je imala viđenje Svetoga Vasilija i njemu se poklonila i došla tu u Ostrog. Tako isto dolaze masovno i rimokatloci. Sveti Vasilije ne dijeli ljude, sveci ne dijele ljude kao što i Hristos kome se oni klanjaju nije došao da dijeli i da ukida Zakon i proroke, nego da objedini i Zakon i proroke i da oni postanu proroci čitavog svijeta, i da se (ispuni) zakon Božiji koji propovijeda i svjedoči ova crkva i Mitropolija Zetska i Crnogorska već 800 godina - rekao je mitropolit.

On je naveo i da ima namjeru da oko Božića pozove na Svetopetrovsku večeru ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

- Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na diobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941 - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao i da "onaj koji je nekršten prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija".

- Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da prije svega shvate da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sutra, kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasljeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (u Manastiru Ostrog) građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje - poručio je mitropolit Amfilohije.

Srpska pravoslavna crkva objavila je ranije video kojim poziva vjerni narod u Crnoj Gori na Svetu liturgiju u Nikšiću.