latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:11 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

SDA i HDZ BiH i dalje bez dogovora

Delegacije HDZ BiH i SDA ni na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigle konkretan dogovor u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH i izmjenama Izbornog zakona.
Izetbegović i Čović  (Foto:twitter/dragancovic) -
Izetbegović i Čović (Foto:twitter/dragancovic)

- Nema posebnog rezultata - rekao je nakon sastanka novinarima lider SDA Bakir Izetbegović.

On je dodao da dvije stranke ne uspijevaju pronaći rješenja, ali da to ne znači da ih neće naći.

- Biće ovakvih sastanaka i dalje - rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, stav SDA je da je sa imenovanjem novog saziva Savjeta ministara potrebno odmah krenuti sa restrukturisanjem Vlade Federacije BiH , ali da HDZ ne misli tako.

On je najavio da će na sutrašnjem sastanku sa liderima SBB-a Fahrudinom Radončićem i DF-a Željkom Komšićem ovo biti zatraženo od HDZ-a.

- Ne možemo formirati čitavu federalnu Vladu kao što smo to uradili prije četiri godine zajedno sa Savjetom ministara, ali možemo imati novog predsjednika i dva zamjenika Federacije i krenuti u proces, na primjer toga dana kada bude usvojen novi saziv Savjeta ministara - smatra Izetbegović.

Govoreći o sprovođenju odluke Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", koja se tiče izbora Predsjedništva BiH, Izetbegović je rekao da će današnji razgovori o tom pitanju biti nastavljeni.

On je dodao da u razgovorima o presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića u vezi sa Domom naroda FBiH ima nekih pomaka, ali da postoje neslaganja na relaciji SDA i HDZ-a kada je riječ o izborima u Mostaru.

- SDA smatra da Mostar treba odvojiti od razgovora koji se odnose na Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, HDZ ne misli tako - precizirao je Izetbegović, koji smatra da je potrebno požuriti sa traženjem rješenja za izbore u Mostaru i da bi u to trebalo da se uključi i međunarodna zajednica.

Prema njegovim riječima, predstavnici Hrvata insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, iako su odluke koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i za Dom naroda FBiH insistirale na jednakoj ili približnoj vrijednosti glasova.

- Mi Bošnjaci smatramo da treba taj princip u potpunosti sprovesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, da Bošnjaci kojih je 50 odsto u ovoj državi ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama - dodao je Izetbegović.

On traži od hrvatske strane da pomogne Bošnjacima da "dobiju" Upravu za indirektno oporezivanje i tako značajnije učestvuju u kreiranju fiskalnog okvira i uopšte finansija u BiH.

- Mislimo da treba relaksirati odnose i tu očekujemo od hrvatskog partnera neke poteze po pitanju konačnog omogućavanja potpisivanja ugovora Islamske zajednice sa BiH, onakvih ugovora kakve imaju Katolička i Pravoslavna crkva - dodao je Izetbegović.

Lider SDA istakao je da kantoni sa dominantnom hrvatskom većinom treba da sprovedu presudu Ustavnog suda o bošnjačkom jeziku i daju srpskom narodu poziciju konstitutivnog naroda.

Prema njegovim riječima, ukoliko HDZ ne napravi iskorak, počeće se stvarati utisak ultimatuma, ucjene, što će jako umanjiti šanse za postizanje sporazuma.

Izetbegović je pozvao da prije Nove godine bude završeno formiranje Savjeta ministara i poslat program u Brisel, te da je potrebno imenovati bar predsjednika FBiH i njegova dva potpredsjednika i tako otvoriti proces.

On je najavio da će na sutrašnjem sastanku SDA-SBB-DF biti preciziran dogovor ove tri stranke koji će uključivati čitavu vertikalu od Savjeta ministara, Vlade FBiH, kantona, među kojima i Kantona Sarajevo.

Izetbegović je ponovio da će Predsjedništvo SDA već u ponedjeljak, 16. decembra, dogovoriti ko će u ime ove stranke biti u novom sazivu Savjeta ministara i izrazio nadu, ukoliko se požuri sa potrebnim provjerama, da novi Savjet ministara može biti formiran u sljedeći petak 20. decembra ili 23. decembra.