latinica  ћирилица
12/12/2019 |  17:31 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Čović: Hrvate da predstavljaju njihovi legitimni predstavnici

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da treba privesti kraju formiranje Savjeta ministara, ističući da se sa ovim pitanjem predugo taktiziralo.
Dragan Čović - pres - Foto: RTRS
Dragan Čović - presFoto: RTRS

- Mi smo uradili svoje, predali smo imena kandidata - rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

On je istakao da će sve što je u nadležnosti Savjeta ministara tri partnera u vlasti na nivou BiH dogovoriti, a da će tamo gdje nema dogovora, stvari biti ostavljene kako jesu, u skladu sa dosadašnjom praksom.

Prema Čovićevim riječima, ključni dio današnjeg razgovora odnosio se na Izborni zakon BiH, odnosno izbor Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, te izbore u Mostaru.

On se saglasio sa Izetbegovićevom ocjenom da se u razgovore o Mostaru treba da uključe i predstavnici međunarodne zajednice, ističući da će izbori u tom gradu biti održani.

Čović se usprotivio zahtjevu bošnjačke strane da rješenje za izbore u Mostaru bude doneseno u paketu sa rješenjima za federalni Dom naroda i Predsjedništvo.

- I dalje sam umjereno optimističan da o svemu ovome možemo naći dogovor - poručio je lider HDZ i podsjetio da je Ustav vrlo precizno definisao konstitutivne narode i tri predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH.

On je ponovio da minimum koji može prihvatiti HDZ jeste da Hrvati mogu da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

- Što se tiče Doma naroda razgovarali smo o puno stvari - rekao je Čović i zaključio da i u tom tijelu moraju da sjede legitimni predstavnici naroda, odnosno da ne može hrvatski klub delegata popunjavati bošnjačka ili neka druga politička opcija.

Prema njegovim riječima, nešto detaljnije nego do sada razgovarano je i o reorganizaciji FBiH i sprečavanju mogućnosti da isti ljudi vrše izvršnu i zakonodavnu vlast, što je trenutno slučaj.

On je poručio da razgovore treba voditi bez uslovljavanja i da rezultat treba biti kompromis na tragu dosadašnjih dogovora.

- Ne treba praviti pritisak da tobože HDZ ucjenjuje nekoga kako se to pokušava predstaviti u jednom dijelu političkog života u Sarajevu - rekao je Čović, negirajući da je to slučaj.