latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:36 ⇒ 13/12/2019 | 08:52 | Autor: RTRS

Sastav Savjeta ministara skoro poznat; Nejasnoće o Vladi FBiH

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je da kandidati SNSD-a i HDZ-a BiH ispunjavaju uslove za funkcije u Savjetu ministara. Narednog ponedjeljka SDA će saopštiti ko su njeni kandidati za ministre i zamjenike, dok se nakon sutrašnjeg razgovora lidera SDA, SBB-a i DF-a, očekuju preostala imena za bošnjačke pozicije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, u izjavi za Radio Republike Srpske, izrazio je očekivanje da će do Nove godine biti potvrđen novi Savjet ministara.

Sve je manje personalnih nepoznanica kada je u pitanju novi Savjet ministara. Hrvatske pozicije su poznate i potvrđene, bošnjačke bi zvanično mogle biti saopštene u ponedeljak, nakon sjednice Predsjedništva SDA.

- Već bi tada mogli potvrditi i dati imena, tako da, ako se požuri sa tim provjerama, već iduće sedmice, u petak ili ponedjeljak možemo imati novi Savjet ministara - rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Lider DNS-a Marko Pavić otklonio je dileme o konačnom sastavu reprezentacije Republike Srpske u Sarajevu - Draško Aćimović je kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Na medijske spekulacije da je traženo od DNS-a da predloži novog kandidata, Radmanović kaže da se u vrhu SNSD-a nije o tome razgovaralo. Bila bi šteta, kaže, da se propuste rokovi u decembru i da se Savjet ministara potvrdi u januaru naredne godine.

- Ima termin 18. i još dva rezervna termina u ovoj godini - 23. i 27 decembar, iako su oni zbog raznih praznika jedva pronađeni. Nadam se da ćemo uspjeti to završiti, jer je to dobro za sve u BiH i zbog toga se nama žuri - naveo je Radmanović.

Ako je manje-više sve poznato u vezi sa Savjetom ministara, mnogo je nejasnoća u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH. Kamen spoticanja u odnosima SDA-HDZ BiH su izmjene Izbornog zakona na čemu insistiraju Hrvati, kao uslovu da bi predložili kandidata za predsjednika Federacije, što je prvi korak ka federalnoj Vladi.

- Moramo da razumijemo da je to jedan minimum da bi BiH baštinila ono za šta se zalažemo, a to je ravnopravnost tri konstutivna naroda. Vjerujem da brzo doći vrijeme vrijeme da vidimo koja je to većina koju čine bošnjačke stranke i šta će popuniti hrvatske stranke u Vladi FBiH - rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Izetbegović kaže da ne pristaje na ultimatume HDZ-a u vezi sa Mostarom, izborom za Predsjedništvo i Dom naroda, ali praktično "igra" na istu kartu ucjena, jer očekuje da se paraleno sa Savjetom ministara pokrene i proces formiranja Vlade Federacije.

- Dakle, ne Savjet ministara za federalnu Vladu, ali hajde da završimo formiranje Savjeta ministara i pošaljemo taj ANP prije Nove godine i da imenujemo barem,predsjednika Federacije i dva zamjenika - rekao je Izetbegović.

Podršku u stavu spram HDZ-a BiH, Izetbegović će tražiti od partnera - DF-a i SBB-a. Lideri tih stranaka na sutrašnjem sastanku u Sarajevu trebalo bi da dogovore podjelu pozicija u Savjetu ministara, koje pripadaju bošnjačkoj kvoti.