latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:41 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Sjećanje na Srbe stradale u Vučilovcu i Krepšiću

U srpskim selima Vučilovac i Krepšić kod Brčkog obilježena je 27. godišnjica od stradanja Srba u ovim mjestima, koje su 12. decembra 1992. godine napale jedinice HVO i regularnih hrvatskih oružanih snaga iz pravca Orašja i Hrvatske. Srpsko selo Vučilovac sa 260 domaćinstava do temelja je uništeno, a mještani koji nisu uspjeli pobjeći su pobijeni.

U Vučilovcu je ubijeno 49 Srba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji Bojan Lukić, a najstarija 86-ogodišnji Krsta Arsenić. Soka Maksić, sa teškom mukom, sjeća se tog dana.

- Granate su padale sa svih strana. Јedne su letjele iz Podgajaca, jedne iz Raejva Sela, jedne iz Bidovica. Јedan Bošnjak je spasio dosta našeg naroda na tenku i žrtvovao se da mi prođemo - priča Maksićeva.

Stradala su i 24 borca Vojske Reublike Srpske iz Čelinica, koji su pokušali odbraniti srpsku nejač i Koridor života Republike Srpske. Duško Rulić, izgubio je oca Nedeljka.

- I moj otac je, između ostalih, položio tu život. Mi se trudimo da održimo uspomenu i ponosni smo na to što su oni dali svoje živote za Republiku i ostaje nam da čuvamo uspomenu i stvaramo nama bolju budućnost - kaže Rulić.

Parastos je služen za 157 poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Јoš se traga za posmrtnim ostacima pet žrtava.

- U ovom su učestvovale i regularne Hrvatske snage, koje su prešle granicu, međutim to sada ne znači ništa. Osjećamo i tugu i bol i žalost, ali se nadamo da će jednom istina izaći na vidjelo - rekao je Milan Maksimović, predsjednik MO BORS Krepšić.

Cvjetko Simić, predsjednik BORS-a Brčko distrikta, navodi da se navršilo 27 godina od nelegalnog napada Hrvatske vojske i opsade Krepšića, Vučilovca i ovih mjesta. Kako kaže, i poslije 27 godina nema procesuiranih i odgovornih za ove zločine.

Kao i na ostalim srpskim stratištima, i na ovom posavskom, odgovornih i proceusiranih za zločine nad Srbima i dalje nema.