latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Mihailović i Guzelj dobitnici "Velike nagrade Ivo Andrić"

Velikan srpske književnosti Dragoslav Mihailović i ruska književnica Guzelj Јahina ovogodišnji su dobitnici "Velike nagrade Ivo Andrić", koju dodjeljuje Andrićev institut u Andrićgradu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Beogradu. Mihailović je nagrađen za cjelokupni prozni i dramski opus, a Јahina za roman "Djeca Volge".

"Velika nagrada Ivo Andrić", koju peti put dodjeljuje Andrićev institut, povezuje srpsku književnost sa velikom svjetskom scenom, kao najbolji izraz ideje da se književnost predstavi kao internacionalna kategorija.

- Objavljujemo da je Dragoslav Mihailović dobio Veliku Andrićevu nagradu za životno djelo, a s druge strane nastavljamo tradiciju nagrađivanja stranaca, u ovom slučaju to je Јahina Guzelj, koja je napisala knjigu "Djeca Volge", i koja je dobila Veliku Andrićevu nagradu za najbolji roman - kaže Emir Kusturica, direktor Andrićevog instituta.

Ovom nagradom Dragoslav Mihailović, drugi put i za sva vremena, ulazi pod Andrićevu vječnu zaštitu, navodi se u obrazloženju žirija, koji je velikog srpskog pripovjedača, romansijera i dramskog pisca nagradio za cjelokupni prozni i dramski opus.

- Rijedak je pisac koji se svojim prvim dvjema knjigama "Frede, laku noć" i "Kad su cvetale tikve" – uvrstio među vodeće srpske pisce i postao klasik srpske književnosti, da su ga prihvatili i podržali najveći srpski pisci i kritičari i da je postao rodonačelnik cijele jedne prozne orijentacije - rekao je Јovan Delić, predsjednik žirija.

Ruska spisateljica i rediteljka tatarskog porijekla Guzelj Јahina objavila je dva romana, po kojima je postala svjetski poznata, a nagrađeni roman svjedoči da je riječ o darovitoj i originalnoj književnici, ističe žiri.

- Guzelj Јahina je velika senzacija na ruskoj književnoj sceni – to nije uopšte mali kompliment, jer je savremena ruska književnost, ne samo klasična, nego i savremena - ogromna - naveo je Želidrag Nikčević, član žirija.

"Velika nagrada Ivo Andrić" dobitnicima će biti uručena na Savindan 27. januara.