latinica  ћирилица
12/12/2019 |  20:26 ⇒ 13/12/2019 | 08:52 | Autor: Večernje novosti

Otkrivena najdublja tačka na Zemlji duboko ispod mora (FOTO)

Najdublja tačka na kontinentalnoj kori Zemlje identifikovana je na istočnom dijelu Antarktika, ispod glečera Denman
Najdublja tačka na Zemlji - Foto: BBC
Najdublja tačka na ZemljiFoto: BBC

Najdublja tačka na kontinentalnoj kori Zemlje identifikovana je na istočnom dijelu Antarktika, ispod glečera Denman, prenose strani mediji.

Ovaj kanjon napunjen ledom doseže čak 3,5 kilometara ispod nivoa mora, piše Bi-Bi-Si. Otkriće je ilustrovano na novoj mapi Bjelog kontinenta koja otkriva oblik korita ispod ledene ploče.

Karakteristike ovog korita biće ključne za naše razumijevanje kako se polarni jug može promijeniti u budućnosti.

Poređenja radi, do sada najniže tlo na Zemlji izmjereno na obali Mrtvog mora, a nalazi se na samo 413 metara ispod nivoa mora.

- Ovo je nesumnjivo najtačniji portret onoga što se nalazi ispod ledene ploče Antarktika. Rovovi u okeanima su dublji, ali ovo je najdublji kanjon na kopnu - pojasnio je Matie Morlighem koji je na projektu otkrivanja najdublje tačke Zemlje radio šest godina.

Naučnici su nekoliko puta pokušavali snimiti zvuk sa dna Denmana, ali nisu uspjeli zbog odjekivanja sa bočnih zidova koji onemogućavaju otkriti odraz stvarnog korta lečera.

Podsjećanja radi, najdublja okeanska tačka, Marijanska brazda, duboka je 11 kilometara ispod morske površine.

Postoje i drugi izuzetno duboki kopneni kanjoni, poput Јarlung Cangpo Grand kanjona u Kini, ali njihova dna su iznad nivoa mora.