latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:40 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Poruka Incku: Bonska ovlašćenja suprotna Dejtonu

Izvršni komitet SNSD-a odbacio je izvještaj Rajnharda Pribea o vladavini prava u BiH, navodeći da je tendenciozan i politički motivisan. Reagovanja iz Srpske stižu i na najavu visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, ako ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Milorad Dodik poručuje da je korišćenje bonskih ovlašćenja, suprotno i međunarodnom pravu i Dejtonskom sporazumu.

Naviknuti na Inckove prijetnje, zvaničnici Srpske još jednom jasno poručuju - Bonska ovlašćenja suprotna su Dejtonskom sporazumu. Bilo je za očekivati da visoki predstavnik prestane sa svojim nezakonitim, vanustavnim vandejtonskim i anticivilizacijskim ponašanjem, kaže Dodik. Očigledno je, kaže, potrebno da se njihova istina brani nametanjem i nasiljem.

- Mi to odbacujemo, kao i prethodne odluke koji su donosili visoki predstavnici, jer to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, to je međunarodni kriminal i nasilje. Incko, ako nema šta drugo da radi, mogao je da se pokupi i ode da ne smeta ovdje - istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Najava nametanja zakona o zabrani negiranja genocida je najava uvođenja verbalnog delikta s jedne, i primjene antidejtonskih i protivzakonitih pritisaka s druge strane, poručuje Dodik. Dodaje da uvođenje verbalnog delikta, pa još pravnim nasiljem, sigurno nije u duhu evropskih vrijednosti i dostignuća o kojima Incko voli da govori.

Da je Incko zaista dobronamjeran imao je toliko godina na raspolaganju da, na primjer, inicira ekspertizu dešavanja na području Srberenice od 1992. do 1995. koja bi na nepristrasan i na činjenicama zasnovan način, odgovorila na pitanje šta se tamo dešavalo, ističe Dodik.

Premijer Radovan Višković ocijenio je da je međunarodna zajednica frustrirana prisustvom Rusije u Savjetu za sprovođenje mira.

- Incku želim svu sreću u radu, ali imam prečeg posla nego da se njime bavim. Međunarodna zajednica jeste frustrirana sve dok je Rusija u PIK-u. Pozdrav za Incka - rekao je Višković.

Incko je i ranije često najavljivao nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Posljednji put, u intervjuu za BHRT, poručio je da u PIK-u ima sve više podrške za bonska ovlašćenja. Ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji zakon, on će, poručuje, biti nametnut. Poznat je stav ruske ambasade da OHR treba zatvoriti zbog korišćenja bonskih ovlašćenja.