latinica  ћирилица
14/12/2019 |  13:41 | Autor: SRNA

Služen pomen stradalim Srbima u Zapadnoj Slavoniji i Bilogori

U selu Kusonje kod Pakraca danas je organizovano molitveno sjećanje na stradale Srbe u Zapadnoj Slavoniji i Bilogori u periodu od avgusta 1991. do januara 1992. godine, kada je ubijeno više stotina civila, a mnogi se i danas vode kao nestali.
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Kusonjama tim povodom jutros su služeni Sveta liturgija i pomen za stradalo srpsko stanovništvo.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović rekao je Srni da je u egzodusu stanovništva tog područja stotinu sela ostalo pusto i spaljeno, dok su brojni mještani koji su dočekali Hrvatsku vojsku u svojim kućama ubijeni ili nestali.

Ivanović, koji je i zamjenik gradonačelnika Pakraca, ističe da se srpski narod danas okupio da se molitveno sjeti svih stradalih i da pozove institucije da preispitaju svoj rad na kažnjavanju odgovornih za ono što se dešavalo.

On je pozvao sve koji imaju bilo kakve informacije o nestalima da pomognu institucijama.

Sa područja Zapadne Slavonije i Bilogore svoje domove je tokom rata bilo primorano da napusti oko 50.000 Srba.

Za počinjene ratne zločine još niko nije odgovarao, a proces lociranja i ekshumacije grobnica, te identifikacije nestalih je spor i neefikasan, saopšteno je ranije iz Srpskog nacionalnog vijeća /SNV/.

Molitvenom sjećanju prisustvovali su predstavnici SNV-a i vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, delegacije Samostalne demokratske srpske stranke i drugi.

Organizovane su posjete mjestu stradanja civila u Kusonjama, kao i mjestima gdje su ljudi bili zatvarani u Pakračkoj poljani, Marinom selu i Ribnjacima.

Sjećanje na ubijeno, nestalo i izbjeglo stanovništvo Zapadne Slavonije i Bilogore organizovao je SNV.