latinica  ћирилица
14/12/2019 |  16:34 ⇒ 17:29 | Autor: sputniknews.com

Pjesme koje su obilježile deceniju: 10 najgledanijih spotova (VIDEO)

Nova godina je vrijeme kada se "svode računi", podvlači crta, a kraj 2019. zaokružiće i prethodnu deceniju, pa je ovo pravi trenutak da se podsjetite pjesama koje su obilježile period od 2010. do 2019. godine.
Luis Fonsi (Foto: Victor Chavez/WireImage) -
Luis Fonsi (Foto: Victor Chavez/WireImage)

Јutjub je objavio listu najuspješnijih muzičkih spotova u ovoj deceniji, a iako najveći broj mjesta zauzimaju umjetnici sa engleskog govornog područja, u top 10 se probilo i nekoliko „"gzotičnijih" numera, piše Forbs.

Klipovi koji su se našli među deset najgledanijih ukupno su na toj platformi pregledani više od 37 milijardi puta, a lista izgleda ovako:

1. Luis Fonsi i Dedi Јenki - Despacito (više od šest i po milijardi pregleda, ujedno i najgledaniji klip na Јutjubu). Ovo nije prvi rekord koji je oborio popularni španski letnji hit - prethodno je 2018. ušao u Ginisovu knjigu.

2. Ed Širan - Shape of You (više od četiri i po milijarde pregleda). Prva pjesma koja je došla do dve milijarde slušanja na platformi Spotifaj.

3. Viz Kalifa - See You Again (više od četiri milijarde pregleda). Numera iz filma "Paklene ulice 7", ujedno i omaž glumcu Polu Vokeru, koji je poginuo u saobraćajno nesreći prije nego što se film našao u bioskopima.

4. Mark Ronson i Bruno Mars - Uptown Funk (više od tri milijarde i sedamsto hiljada pregleda). Pjesma koja budi nostalgiju osamdesetih svojim fanki zvukom zadržala se 2015. godine na vrhu Bilbordove top-liste čak 14 nedjelja zaredom.

5.Saj - Gangnam Style (blizu tri i po milijarde pregleda). Prvi klip koji je premašio milijardu pregleda u istoriji najpopularnije video-platforme.

6. DŽastin Biber - Sorry (više od tri milijarde pregleda). Numera sa četvrtog albuma kanadskog pjevača koji se na muzičku scenu probio kao tinejdžer.

7. Marun fajv - Sugar (više od tri milijarde pregleda). Spot za ovu pjesmu inspirisan je popularnom komedijom "Lovci na djeveruše".

8. Keti Peri - Roar (blizu tri milijarde pregleda). Јedina žena na ovoj listi, pop diva Keti Peri obilježila je rani period ove decenije.

9. OneRepublic - Counting Stars (više od dvije milijarde i osamsto miliona pregleda). Јedan od najpopularnijih američkih boj bendova u ovoj deceniji zauzeo je pretposljednje mjesto na listi singlom sa svog trećeg albuma.

10. Ed Širan - Thinking Out Loud (više od dvije milijarde i osamsto miliona pregleda). Engleska zvijezda je jedini muzičar sa dvije pjesme među deset najgledanijih.