latinica  ћирилица
14/12/2019 |  17:26 ⇒ 17:48 | Autor: sputniknews.com

Najmoćniji na svijetu: "Arktik" uplovio u Sankt Peterburg

Ruski univerzalni nuklearni ledolomac "Arktik", najmoćniji brod te vrste na svijetu, završio je prvu fazu ispitivanja, saopšteno je iz brodogradilišta "Baltički zavod" u Sankt Peterburgu.
Najmoćniji na svijetu: „Arktik“ uplovio u Sankt Peterburg (foto:Sputnik/Aleksandr Galьperin) -
Najmoćniji na svijetu: „Arktik“ uplovio u Sankt Peterburg (foto:Sputnik/Aleksandr Galьperin)

U okviru prve faze ispitivanja uspješno je provjeren rad rezervnih dizel motora, a brod je postigao samostalnu brzinu od šest čvorova.

- Komunikacija, navigacija i ostali sistemi ledolomca takođe su se uspješno pokazali u praksi - navedeno je u saopštenju.

Prva etapa testiranja "Arktika" počela je 12. decembra. Kompletna ispitivanja trebalo bi da budu završena do maja 2020. godine.

Univerzalni nuklearni ledolomac LK-60ЈA "Arktik" iz projekta 22220 izgrađen je po narudžbini ruske državne korporacije "Rosatom". U "Baltičkom zavodu" sada je u toku izgradnja nuklearnih ledolomaca "Sibir" i "Ural". U avgustu ove godine "Rosatom" i "Baltički zavod" su potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska atomska ledolomca iz projekta 22220.

Univerzalni atomski ledolomci imaju snagu od 60 megavata i biće najveći i najmoćniji brodovi te vrste na svijetu.

Dužina brodova je 173,3 metra, širina 34 metra, a potisak 33.500 tona. Ti ledolomci će moći da prate brodove u arktičkim uslovima, probijajući led debeo i do tri metra. Oni će probijati put brodovima s tečnim gasom iz nalazišta "Јamal", s Gidanskog poluostrva i s pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-pacifičkog regiona.