latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:44 ⇒ 15/12/2019 | 08:52 | Autor: RTRS

Bjelovac - primjer nekažnjenog zločina (FOTO)

U selu Bjelovac, kod Bratunca, obilježena je 27. godišnjica od ubistva 109 Srba iz ovog kraja. U srebreničke zatvore tada je odvedeno desetine civila, a selo, nakon što je opljačkano, do temelja je spaljeno.

Snimci sela Bjelovac 14. decembra 1992. godine pokazuju pustoš nakon što su muslimanske vojne formacije iz Srebrenice upale u nebranjeno područje na obali Drine, zapalili kuće, a civile pobili.

U Bjelovcu su se danas okupili preživjeli mještani, porodice i prijatelji, kako bi odali počast za pokoj duša ubijenih.

Foto: SRNA

Većina mještana ubijena je u zasjedi dok su pokušavali da prebjegnu na drugu obalu Drine u Srbiju, za samo nekoliko sati selo je spaljeno a ubijeno je 68 mještana. Slavki Matić ubili su dvije kćerke i muža.

- Došli su na moja vrata da pobiju žensku djecu koja nisu imali ni prut, a kamoli pušku - kaže Matićeva.

Foto: SRNA

Bjelovac je primjer nekažnjenog zločina, ističu predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca Radojka Filipović, kojoj su na današnji dan prije 27 godina poginuli suprug Dragan i svekar Dragoljub, rekla je da zločin u Bjelovcu ima sve elemente genocida.

Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ističe da nije normalno da uprkos očiglednim dokazima o zločinu još niko nije odgovarao.

Nakon Bjelovca u Podrinju su tokom zime `92. i `93. uslijedili mnogobrojni napadi tzv. Armije BiH iz Srebrenice na nebranjena sela Kravicu, Sikiriće i Skelane. Sela su spalili, a mještane redom ubijali.