latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:48 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Proslavljena ktitorska slava manastira Sase

Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice danas je proslavio ktitorsku slavu Svetog cara Uroša Nemanjića, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom.
Slava manasitra u Sasama - Foto: SRNA
Slava manasitra u SasamaFoto: SRNA

U obraćanju vjernicima u prepunoj manastirskoj crkvi, mitropolit Hrizostom je pozvao srpski narod na slogu, ljubav i vjernost Bogu.

Vladika Hrizostom je poručio da je najvažniji mir, te međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i međusobna tolerancija među narodima i pozvao vjernike na takvo ponašanje i način života.

Kao i prethodnih godina, i jutros su dvije grupe hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca krenule na krsni hod ili pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama.

Nakon kratke molitve, jedna grupa hodočasnika sa srpskom zastavom krenula je predvođena protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem i članovima Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" ispred srebreničkog Hrama Svetog Arhangela Mihaila na pokloničko pješačenje do 15 kilometara udaljenog srednjovjekovnog manastira.

Hodočasnici su na srpskom groblju u selu Zalazje kod spomen-kosturnice i spomenika ubijenim Srbima iz ovog kraja u Drugom svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu odali počast i zapalili svijeće.

Iz porte bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice krenula je druga kolona hodočasnika iz Bratunca i prošla kroz sela Pobrđe, Voljevica, Bjelovac i Biljača.

Kod rudnika olova i cinka u Sasama sastale su se kolone hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca i oko 200 učesnika pokloničkog pješačenja, među kojima su dvije trećine bili mladi, te su zajedno prepješačili dva kilometra do manastira.

Organizatori pokloničkog pješačenja do manastira u Sasama su Srpska pravoslavna opština Srebrenica i Svetosavska omladinska zajednica Bratunac.

Manastir Sase sagrađen je 1242. godine, a zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića, čije su mošti i krst dugo vremena čuvani u ovom hramu.

Kao i najveći broj srpskih manastira, i on je kroz istoriju više puta skrnavljen, pustošen i obnavljan. Tako je bilo i u posljednjem ratu.

Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh /imanje/ manastira u Hilandaru.

Tokom 1989. godine obnovljena je manastirska crkva, koja je zadržala autentični izgled i manastir u Sasama proslavio je 750 godina postojanja.

Nakon posljednjeg rata ponovo je obnovljen. Uređen je prostor oko hrama i uz blagoslov tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija izgrađeni su manastirski konaci i predstavlja impozantan kompleks u jedinstvenom prirodnom ambijentu, gdje rado dolaze vjernici iz raznih krajeva Srpske, Srbije i inostranstva, a posebno iz pravoslavnih zemalja.

Osveštan je 18. septembra 2010. godine.