latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:48 | Autor: SRNA

Zbog zagađenog vazduha ponovo stanje pripravnosti u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo jutros je proglašeno stanje pripravnosti zbog zagađenog vazduha.

Najveća koncentracija zagađenih materija u vazduhu jutros je zabilježena na mjernim stanicama Vijećnica, Otoka i Ilijaš, prenosi Kliks.

U stanju takozvane epizode pripravnost preporučena je zabrana kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu euro jedan ili manju, intenziviranje čišćenja i pranja puteva sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom.

Preporučuje se i smanjenje temperature za minimalno dva stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Poželjan je prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okolinu, kao i pomjeranje početka radnog vremena s ciljem rasterećenja gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu da smanji kretanje i boravak napolju, posebno u jutarnjim i večernjim časovima kada je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu najveća.

Hroničnim, srčanim i plućnim bolesnicima, te bolesnicima sklonin alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama poručeno je da redukuju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, sa slabim vjetrom i temperaturnom inverzijom koja će usloviti dalje pogoršanje kvaliteta vazduha.