latinica  ћирилица
15/12/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Kojić: Diskriminacija Srba u Hagu u sistemu kažnjavanja i uslovnog otpusta

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da sud u Hagu nastavlja sa primjenom dvostrukih aršina ne samo u sistemu kažnjavanja, već i u obezbjeđivanju osnovnih prava da osuđenim Srbima nakon dvije trećine izdržane kazne odobri uslovni otpust.
Haški tribunal (Foto: Flickr) -
Haški tribunal (Foto: Flickr)

Kojić je rekao da su ta prava ganantovana i međunarodnim pravnim aktima, Statutom Haškog tribunala i zakonodavstvima zemalja u kojima ova lica izdržavaju kaznu.

On navodi da je očigledno da Srbima ne žele da odobre uslovni otpust, uz obrazloženje da nisu izrazili kajanje za navodna krivična djela za koja su ih teretili.

- Tu postoji i praksa da ljude tjeraju da priznaju izvršenje krivičnog djela iako su cijelo vrijeme dokaznog postupka dokazivali da nemaju nikakve veze sa tim - rekao je Kojić.

Na kraju krajeva, podsjetio je on, i značajan broj lica je osuđen za ono što ih ne dovodi ni u kakvu vezu sa tim krivičnim djelom, posebno primjenjujući nametnuti institut udruženog zločinačkog poduhvata za koji su isključivo optuživani, a kasnije i osuđivani Srbi.

- Naravno da nisu priznali krivično djelo i izražavali kajanje za nešto sa čim nemaju veze. Postavlja se logično pitanje zašto da priznaju nešto sa čim nemaju veze? Dakle, to je nametanje sile u odnosu na činjenice i same zakonske norme - istakao je Kojić.

On smatra da treba da se poštuju osnovna ljudska prava, navodeći da i evropska zatvorska pravila predviđaju da je izdržavanje kazne osnov resocijalizacije i da lica kada izađu na slobodu ne dolaze u iskušenje da ponovo počine krivično djelo.

- Taj segment treba da se gleda, a ne šta je i kako bilo na suđenju. Ovdje je jasno da je prisutna diskriminacija - naveo je Kojić.

On je rekao i da institucije Srpske i Srbije nemaju nikakve mehanizme u odnosu na uslovni otpust, jer konačnu odluku o tome donosi predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala.

- Oni imaju isključivo pravo da na osnovu molbi ili zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu to odobre ili ne. Nije dobra praksa da ta lica čekaju i po nekoliko mjeseci da dobiju bilo kakav odgovor u vezi sa uslovnim otpustom. To bih mogao razumjeti u nekom periodu kada je Tribunal vodio procese, a danas znamo da u Mehanizmu praktično više nema procesa i čekamo drugostepenu presudu generalu Ratku Mladiću i ponavljanje postupka u predmetu "Stanišić-Simatović" - rekao je Kojić.

"Večernje novosti" objavile su da su Srbi osuđeni u Haškom tribunalu ispunili uslove za puštanje na slobodu, pošto su odslužili dvije trećine kazne, ali ih Hag ne pušta.

Dvije trećine kazne odslužili su Radivoje Miletić, Sreten Lukić, Radoslav Brđanin i Vlastimir Đorđević.

"Novosti" navode da nepisano pravilo da se haški osuđenici puštaju na slobodu poslije odležane dvije trećine kazne prestaje da se primjenjuje u posljednjih godinu dana, kada su na red za izlazak došli srpski državljani.