latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:27 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Trebinje: Veče u znaku Alekse Šantića i Mostara

U Trebinju su večeras promovisane monografija "100 Šantićevih večeri poezije" autora Radivoja Krulja i knjiga "Mostarski dragulji" Јosipa Muselimovića.
Trebinje - veče u znaku Alekse Šantića - Foto: SRNA
Trebinje - veče u znaku Alekse ŠantićaFoto: SRNA

Krulj kaže da monografija "100 Šantićevih večeri poezije" govori o tome koliko je bogatstvo ove manifestacije koja ima dugu tradicijom.

- Lijepo je što je danas Šantić u Dučićevoj sobi, ta dva brata, dva dragulja izbrusila su se u Mostaru i proslavila taj grad - kaže Krulj.

On ističe da nije bilo lako prikupiti materijal za ovu monografiju i da je to bio svojevrstan izazov.

Autor knjige "Mostarski dragulji" Јosip Muselimović kaže da se na njegovo zadovoljstvo ova knjiga promoviše u Trebinju nakon Mostara, Sarajeva, Beograda i Banjaluke.

- U ovoj knjizi sam želio sačuvati sjećanje na znamenite Mostarce koje su u istoriji grada ostavili veliki i upečatljiv trag - istakao je Muselimović.

On je dodao da je u knjizi pobrojano 25 znamenitih ljudi iz Mostara iz svih oblasti, koji se ne smiju prepustiti zaboravu.

Osim promocije knjiga, u trebinjskom Muzeju Hercegovine priređena je i izložba "Šantićeve večeri poezije i književna nagrada Aleksa Šantić" Zlatka Serdarevića.

Serdarević kaže da nije bilo lako doći do dokumentacije za ovu izložbu, koja je nastala iz ogromne ljubavi prema Šantiću.

- Šesdesetih godina sam počeo da skupljam tekstove o Aleksi Šantiću i zato sam posjećivao arhive u mnogim gradovima, kopirao sam sve naslovnice njegovih knjiga. To meni nije bio nikakav teret - rekao je Serdarević.

On je najavio postavku izložbe i u Nevesinju.

Večerašnje kulturne manifestacije organizovali su SPKD "Prosvjeta" iz Mostara i Muzej Hercegovine iz Trebinja.