latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:35 ⇒ 16/12/2019 | 07:43 | Autor: RTRS

Višković: Investitori zainteresovani za ulaganja u Srpsku

Premijer Radovan Višković, u intervjuu za Srnu, sumirao je rezultate u prvoj godini rada Vlade. Istakao je da su ekonomski pokazatelji dobri, što je za rezultat imalo rast broja zaposlenih i povećanje plata. Naveo je da je sve više zainteresovanih kompanija, koje žele da presele proizvodnju iz Češke, Poljske i Slovačke u Republiku Srpsku.

Vlada je u prvoj godini mandata imala dobre rezultate, kaže u intervjuu za Srnu premijer Radovan Višković. To potvrđuju i podaci o broju zaposlenih, rastu prosječne plate i pokrivenosti uvoza izvozom. Podsjetio je, da je rebalansom budžeta, republička kasa povećana za 60 miliona maraka.

- To je uloga Vlade i ja je tako doživljavam. Moj stav od početka je bio da uvijek može bolje, ali ako ćemo realno posmatrati stvari Vlada je napravila rezultate za ovih godinu dana, a to se najbolje reflektuje kroz pokazatelje koji su neumoljivi - istakao je Višković.

Budžet za nerednu godinu veći je za 108 miliona maraka u odnosu na rebalans, kaže Višković. Na snagu će od 1. januara 2020. godine stupiti povećanje plata za budžetske korisnike u rasponu od pet do 20 odsto. Budžetom je planirano i povećanje podsticaje za poljoprivredu sa 71 na 75 miliona maraka.

- Planirali smo u budžetu za 2020. godinu 7,9 miliona KM za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa privrednim subjektima koji povećaju plate radnicima. Sve su to mjere koje su usmjerene ka običnom građaninu - naveo je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske naglasio je da je u fokusu njegovog rada bila privreda. Srpska, naglašava, ima destinacije kao što su Kotor Varoš, Derventa ili Bijeljina gdje privredni subjekti rade za najveće svjetske brendove.

- U posljednje vrijeme sve više evropskih i drugih brendova se javlja sa željom da otvaraju fabrike i pogone u Srpskoj. Oni su zainteresovani da preseljavaju svoju proizvodnju iz Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke i drugih zemalja u Republiku Srpsku. To je dokaz da smo napravili ambijent koji privlači strane investicije čiji nivo takođe raste - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Vlada Srpske bi uradila znatno više da su na vrijeme formirani Savjet ministara i Vlada federacije, kaže Višković za Srnu i dodaje da su do sada bili blokirani projekti vrijedni nekoliko stotina miliona evra.