latinica  ћирилица
18/12/2019 |  14:44 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Neprihvatljiv zahtjev Kluba delegata Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske smatra neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u zaključcima u vezi sa Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: ilustracija

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih zaključaka, kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme opšteg karaktera, već da je riječ o aktu kojim se izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Informacijom, saopšteno je iz Ustavnog suda.

- Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj - pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Ustavnog suda su podsjetili da je Zaključke u vezi sa Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske usvojila Narodna skupština Srpske na sjednici 12. novembra.