latinica  ћирилица
24/12/2019 |  10:57 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

NSRS usvojila Zaključke o Programu reformi; Potvrđena vojna neutralnost

Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici, razmotrila je i primila k znanju Informaciju o dokumentu - Program reformi.

Prema usvojenim Zaključcima, koje su podržala 52 poslanika, uz tri glasa protiv, skupština prihvata opredjeljenje iz Programa reformi da taj dokument ne prejudicira odluku o članstvu.

Zaključke je Parlament prihvatio nakon skoro osam časova rasprave.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu prisustvovali glasanju.

Program reformi nije ANP; ne može poslužiti za aktiviranje bilo čega osim saradnje sa NATO-om; opredjeljuje za saradnju sa tim sasvezom; odluka o članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom; Narodna skupština potvrđuje rezoluciju o progalašenju vojne neutralnosti - to su ključni od osam usvojenih zaključaka.

- Za 52, protiv tri, suzdržan niko. Konstatujem da su usvojeni Zaključci. Zaključujem tačku jedan i zaključujem Devetu posebnu sjednicu NSRS - ovako je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović okončao sjednicu.

Iako su o Programu reformi raspravljali gotovo osam časova, konstruktivnu diskusiju narodni poslanici imali su tek oko ponoći.

- Mi smo ovim dokumentom uspjeli da prekinemo kontinuitet opredjeljenja BiH za NATO integracije. Vratili smo Republiku Srpsku u poziciju da je faktor odlučivanja. Ovo je prvi put da jedan član Predsjedništva inicira ovakvu raspravu - istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

SDS-ov Darko Babalj iznio je sumnju da materijal za sjednicu nije potpun, što je demantovao srpski član Predsjedništva.

- U ovom dokumentu koji je na 53 stranice, na svakoj stranici je potpis srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. To je stvorilo zabunu kod narodnih poslanika - rekao je Babalj.

- U onim tabelama nema ništa različito od tog, nema nijedne mjere koja je viška u odnosu na osnovni dokument. Sva priča je oko toga. Ako ima tu razlike,  kažite da smo prevarili - navodi Dodik.

SDS-ova Sonja Karadžić Јovićević pozvala je predsjednicu Republike da joj odgovori da li je Programom reformi Srpska ušla u "brzi voz za NATO".

- Samo želim da me neko u oči pogleda i da mi kaže da li će moji sinovi za 5,10, 20 godina ići na neko ratište, bez obzira gdje na zemaljskoj kugli - tražila je objašnjenje Karadžić - Јovićević.

- Ovaj dokument ne znači da ste ušli u bilo kakav voz. Ovaj dokument znači da ćete sarađivati i ne mislim da to treba da bude problem. Ali, mogo drugih je tema od kojih će zavisiti hoće li i gdje naša djeca ići - istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanovuć.

Da je Program reformi pobjeda Republike Srpske stav je koji zagovaraju Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska.

- BiH danas, na ovaj način, sa ovim dokumentom koji se zove Program reformi, nije definisala svoju namjeru da želi da bude članica NATO saveza - naglasio je Petar Đokić, predsjednik SP.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je reformski plan BiH prvi dokument na niovu BiH koji je ikada usvojen i koji govori o tome da ne prejudiciramo članstvo u NATO-u.

Pravo da se obrate Parlamentu iskoristili su i lideri stranaka opozicije. Poslanici SNSD-a i članovi Vlade Srpske izlaskom iz plenarne sale bojkotovali su obraćanje lidera opozicije.

- Vi ste svojom odlukom duboko zakoračili i trasirali put u NATO integracije BiH odnosno Republike Srpske - rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, ističe da je ključno pitanje zašto su iz ovog dokumenta uklonjene institucije Republike Srpske.

Program reformi BiH, dokument je koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra i time odblokiralo proces formiranja Savjeta ministara.