latinica  ћирилица
26/12/2019 |  18:13 ⇒ 23:05 | Autor: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"; Puna podrška institucijama (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je u parku "Mladen Stojanović" održan skup "Za Republiku Srpsku", koji je organizovalo više udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojska Republike Srpske stvorila je Republiku Srpsku i njene institucije u krvavom ratu u kome je živote dalo više od 30.000 najboljih sinova i zato i Republika Srpska i njene institucije moraju da budu sačuvane i odbranjene od onih koji ih intenzivno napadaju, poručuju predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

19.30 - Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić izjavio da je potrebno da borci koji su stvarali Srpsku jasno pokažu jedinstvo.

- Јako je bitno da očuvamo put srpskog vojnika i srpskog policajca - poručio je Vukotić  i dodao da je poruka onog skupa - smijeniti Lukača.

Vukotić je uputio dva pitanje i srpskom članu Predsjedništva BiH  - Hoćemo li ostati vojno neutralni i da li će Lukač ostati na čelu policije.

19.00 - Predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović istakao je da srpski narod treba da se ponosi što ima ministra Lukača. 

Foto: RTRS

18.55 - Branislav Okuka predsjednik udruženja Čast otadžbine rekao je da je Srpska životni rezultat generacija koje su je stvorile.

- Srpska je stvorena je protiv želje skoro čitavog svijeta - rekao je Okuka i dodao da traže poštovanje za svaku prolivenu krv. Naveo je da je jasno zašto je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač meta.

- Nama je zadatak da sačuvamo institucije Srpske - poručio je Okuka.

18.50 - Majka poginulog borca Јasna Živkov poručila je okupljenima da svaka od njih dobro zna za šta su ginuli njigovu sinovi.

- Јa vas pozdravljam u ime 30.000 porodica srpskih boraca u ime majki i svih onih ženica koje su izgubile svoje muževe i sinove, a i one koji su rasli prethodnih godina uz njene institucije - istakla je Živkova.

18.45 - Predsjednik Udruženja veterana Garda Panteri Petar Cvjetinović rekao je da su oni jedni od organizatora skupa.

- Mi ćemo uvijek ovako reagovati i braniti institucije koje smo stvorili.

18.40 - Pukovnik Cvijo Popović je građanima poručio da je prije 24 godine završen oružani sukob, a da je rat nastavljen protiv Republike Srpske iz FBiH, Hrvatske i zapada.

Foto: RTRS

– Moramo na svoja pokoljenja prenijeti ljubav prema Srpskoj i prema onima koji se bore za nju – rekao je on.

18.20 - Skup je počeo obraćanjem komandanta Druge krajiške brigade Milorada Savića Čiče.

Foto: RTRS

On je na skupu "Za Republiku Srpsku", poručio da su večeras ovdje da podrže Republiku Srpsku i njene institucije koje su u ratu sačuvane i odbranjene.

- Srpska je stvorena voljom srpskog naroda. Da nismo večeras ovdje, iznevjerili bismo svoje zadatke i ciljeve -rekao je Čiča.

Savić je rekao da je na sceni specijalni rat protiv Republike Srpske i da se vide mentori koji žele da ruše njene institucija. On je rekao da saborci neće dozvoliti kaljanje ugleda Dragana Lukača.

------

Skupu su prisustvali predsjednica Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, te članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata...

Skup "Za Republiku Srpsku" (Foto:Goran Šurlan/RAS Srbija)

Učesnici skupa nosili su zastave Republike Srpske i Srbije.

Foto: RTRS

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić izjavio je juče da je zbog pokušaja nedavnog urušavanja institucije Narodne skupštine potrebno da borci koji su stvarali Srpsku dođu na skup i jasno pokažu jedinstvo. 

Foto: RTRS

Okupljanje je zakazano nakon incidenata, na sjednici Narodne skupštine, na kojoj je razmatran Program reformi BiH.

Policija Srpske (Foto: Siniša Pašalic/RAS Srbija)

Istovremeno u parku se održao i protest opozicije.

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku"
Foto: RTRS