latinica  ћирилица
28/02/2011 |  15:57 | Autor: RTRS

VIŠEGRAD- PREZENTOVAN PROЈEKAT "KAMENGRAD"

Projekat izgradnje Kamengrada u Višegradu, koji će koštati između 20 i 25 miliona KM, predstavlja jedan od kapitalnih projekata za ovaj grad i sinonim za kuluturu i umjetnost Srpske, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.


Andrićev grad biće građen od kamena na lokaciji Ušće, pored mosta Mehmed-paše Sokolovića. Kako je planirano ovaj "Kamengrad" će se prostirati na 14.000 metara kvadratnih, a u njegovom sastavu biće više od 50 kamenih kuća, crkva, pozorište, dućani,mehane, pijaca i marina za ploveće objekte. "Sve kuće ćemo graditi od najsavremenijih gradjevinskih materijala, a oblagaćemo ih kamenom sa starih kupljenih i napustenih kuća po Hercegovini", rekao je idejni tvorac Emir Kusturica. Zvanična prezentacija projekta "Kamengrad" održana je danas u višegradskom Domu kulture u prisustvu predsjednika RS, Milorda Dodika, premijera Srpske, Aleksandra DŽombića, idejnog tvorca, Emira Kusturice, predstavnika loklane uprave i brojnih Višegrađana. "Naš je interes da proslavljenog režisera Emira Kusturicu zadržimo ovdje, da usmjerimo njegovu navalu progresivnih i originalnih ideja, jer će istorija pokazati da je on, uz Ivu Andrića, jedno od najvećih imena koja je imao ovaj grad", rekao je Dodik na današnjem predstavljanju projekta Kamengrada u Domu kulture u Višegradu i video simulaciji kretanja ulicama budućeg grada od kamena. Dodik je precizirao da će se u finansiranje Kamengrada uključiti Vlada RS, opština Višegrad, a najvećim dijelom sam Kusturica. Predstavljanju projekta prisustvovao je i predsjednik predsjednik Vlade RS Aleksandar DŽombić. "U realizaciju ovog kapitalnog projekta uključićemo sve značajne subjekte u Republici Srpskoj kao što je `Elektroprivreda RS`, zatim `Srpske šume`, građevinsku operativu, a interes za izgradnju Kamengrada izrazio je i predsjednik Srbije Boris Tadić", dodao je Dodik. Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je predsjednik Dodik svesrdno prihvatio ideju o izgradnji novog grada na Drini i shvatio da je "Andrićeva literatura naše starozavjetno štivo, a njeno oživljavanje puka je potreba". "Sagradićemo grad koji će izgledati kao da je napravljen prije 400 godina, a zbog stalnih turbulencija na ovim prostorima, smjene vlasti i vladara, rušenja i obnavljanja Višegrada, on će biti predstavljen kao da mu se svakih pola vijeka nešto događalo i to ostalo na njegovim zidinama", rekao je Kusturica. On je objasnio da će se prilikom gradnje voditi računa da to bude mješavina stilova, kao što je dah turske imperije, pečat Austro-Ugarske monarhije i posebnog grčko-srpskog neoklasicizma koji se može očitati na nekim starim zdanjima i građevina u Beogradu. "Na ulicama i trgovima ovog grada, na njegovim fasadama i zidinama, zvonicima i kulama, krovovima i pločnicima čitaće se istorija koja je izvjetrila i isparila kao slana voda na suncu iza koje je ostalo blještavilo kristala soli", rekao je Kusturica i dodao da je izgradnji Kamengrada njegov najveći projekat. Kusturica kaže da će grad od kamena na ušću dvije rijeke biti svojevrstan zavjet generacijama. Radovi će početi na Vidovdan i do kraja građevinske sezone biće urađena glavna ulica i dvije zgrade od kamena.

"Kamengrad" će se prostirati na 14.000 metara kvadratnih, a u njegovom sastavu biće više od 50 kamenih kuća, crkva, pozorište, dućani, mehane, pijaca i marina za ploveće objekte...
Foto: SRNA

Izgled budućeg Kamengrada...
Foto: SRNA

Izgled budućeg Kamengrada...
Foto: SRNA

Izgled budućeg Kamengrada...
Foto: SRNA