latinica  ћирилица
02/01/2020 |  20:17 | Autor: SRNA

Podržati srpski narod u Crnoj Gori

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je dužnost stanovnika Romanije da upute podršku Srbima u Crnoj Gori koji se, u danima posta i iščekivanju Božića, bore za očuvanje svojih svetinja i ostanak na svetosavskom putu.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

- Istrajava se u odbrani jezika, pisma, istorije, u borbi za ravnopravnost, za onu iskonsku i pravu Crnu Goru. Sve ove bitke duha i kulture sjedinjene su u odbrani hramova - rekao je Bjelica večeras za crnogorske medije.

On je naglasio da narod na Romaniji to dobro razumije jer je ne tako davno osjetio šta znači biti ugrožen, preglasan i potisnut.

Bjelica je rekao da podržava predstojeći skup podrške bratskom narodu u Crnoj Gori koje će u nedjelju, 5. januara, na Sokocu organizovati Udruženje građana "Sveti Vasilije Ostroški" zajedno sa Crkvenom opštinom.

- Nadam se da će uz našu podršku i razumijevanje, ali i podršku svih Srba i prijatelja biti istrajni i uspjeti u našoj zajedničkoj i neprestanoj borbi za oboženje, umnoženje i ujedinjenje - istakao je Bjelica.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.