latinica  ћирилица
04/01/2020 |  19:27 ⇒ 21:11 | Autor: sputniknews.com

Podgorica: Mitropolit Amfilohije predvodio 10.000 vjernika (FOTO/VIDEO)

Litiju u Podgorici, kojoj je prisustvovalo više od 10.000 građana, predvodio je mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.
Podgorica (foto:Sputnik/Nebojša Popović) -
Podgorica (foto:Sputnik/Nebojša Popović)

Mitropolit Amfilohije prenio je vjernom narodu blagoslov patrijarha Irineja i Svetoga sinoda SPC. On je zamolio za poseban aplauz za djecu, i poručio da je otimanje svetih hramova od Boga živoga i od svetaca Božijih najgori grijeh.

Nakon toga, otac Otac Gojko Perović pročitao je saopštenje Svetog Sinoda SPC u kojem se naglašava da bi Zakon o slobodi vjeroispovijesti bilo pravilnije nazvati zakonom protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Takođe, svoj blagoslov iz Eparhije dizeldorfske donio je vladika Grigorije, za koju je mitropolit rekao da ima vjernika koliko i Crna Gora stanovnika.

- Sada je najveća pohvala ma kome u svijetu da je porijeklom iz Crne Gore jer ste vi najživlja crkva živoga Boga u današnjoj Evropi - rekao je episkop Grigorije.

- Svaki vjernik u Njemačkoj divi se vašoj borbi za slobodu. Prema tome nije moguće da mi budemo poraženi jer ko je sa Hristom zna da Hristos pobjeđuje - poručio je vladika Grigorije.

Litiji je prethodio moleban u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja.

Večeras se išlo od sabornog hrama do dvorjanske crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu i nazad do hrama, gdje je u kripti održano predavanje i predstavljanje najnovije knjige vladike Grigorija.