latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:40 ⇒ 09/01/2020 | 00:11 | Autor: RTRS

Sve spremno za defile u Banjaluci; Gotovo dvije i po hiljade učesnika (FOTO)

Sve je spremno za veličanstvenu proslavu Dana Republike Srpske, koji se ove godine slavi pod motom "Za sva vremena". Sve je okićeno zastavama Republike Srpske.

Održane su generalne probe svečanog defilea na banjalučkom Trgu Krajine i svečane akademije u Dvorani Borik, na kojoj će se javnosti obratiti predsjednica Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić. Mjere bezbjednosti su pojačane, ugostiteljski i drugi objekti u širem centru grada zatvoreni, kao i više ulica.

Po onome što se može vidjeti na ulicama Banjaluke, centralna proslava 9. januara Dana Republike i ove godine biće veličanstvena. Tome u prilog govori i ova slika generalne probe svečanog defilea na banjalučkom Trgu Krajine.

Proba za Svečani defile povodom Dana Republike (Foto: RTRS)

Pored redovnih aktivnosti, policija Republike Srpske se već mjesecima priprema za sutrašnji dan. Na generalnu probu defilea došli su i predsjednica Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

On je izjavio da će sutra ulicama Banjaluke prodefilovati više od 2.400 učesnika svečanog defilea u okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike od kojeg Srpska ne može da odustane bez obzira na pokušaje da je spriječe da obilježava svoj rođendan.

Željka Cvijanović i Dragan Lukač na probi defilea (Foto: RTRS)

Lukač je istakao da niko ne može da odustane od svog rođendana, pa tako ni Srpska.

- Tradicionalno obilježavamo 9. januar - Dan Republike, to je naš rođendan. Ne želimo da bilo koga provociramo ili bilo kome nanesemo štetu, već samo obilježavamo ono što je za nas veoma važno, a to je Dan Republike - rekao je Lukač novinarima poslije generalne probe Svečanog defilea centrom Banjaluke koji je okončan postrojavanjem na Trgu Krajine.

Proba za Svečani defile povodom Dana Republike (Foto: RTRS)

Zvaničnici Srpske pozivaju građane da dođu na Trg Krajine i na taj način uveličaju proslavu. Građani koji dođu na Trg Krajine da prate svečani defile treba da poštuju naredbe policije na terenu, da uz sebe imaju lični dokument i da ne nose pirotehnička sredstva. Zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužve savjetuje se da ne nose ruksake i torbe.

Željka Cvijanović na probi defilea (Foto: Srna)

Saobraćaj će biti zatvoren u širem centru grada - od sedam časova, pa nadalje, po potrebi, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana. Od 10 časova, dok bude potrebno, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, u dijelu Aleje Svetog Save, Ulice olimpijskih pobjednika, Trive Amelice, Kninskoj, Marije Bursać, Milana Tepića, zatim na dijelu Ulice vladike Platona i Vuka Karadžića. A od 12 do 17 časova na dijelu od Gundulićeve ulice do Bulevara srpske vojske.

Željka Cvijanović na probi defilea (Foto: Srna)

Nakon defilea, od 14 časova u banjalučkoj Dvorani Borik biće održana svečana akademija koja će trajati jedan sat. Režiju potpisuje Јug Radivojević, dok će besjedu govoriti glumac Miloš Biković.

Sve ovo možete pratiti i na RTRS, u našem cjelodnevnom otvorenom programu.