latinica  ћирилица
09/01/2020 |  12:44 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Dodik: Srbi imaju dvije države - Srpsku i Srbiju (VIDEO)

Danas je naš dan - Dan Republike Srpske koji proslavljamo 28. put, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima na svečanom defileu povodom Dana Republike.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Naš dan - Dan Republike je odabran 1992. godine u miru da se stvori Srpska kao izraz zahtjeva Srba sa ovih prostora za državom. Srpska je danas stabilna, mirna, posvećena razvoju i slobodi, koje nema bez države - poručio je Dodik.

Dodik je čestitao Dan Republike svim zvaničnicima i narodu Republike Srpske i poručio da slobode nema bez države.

On je istakao da je Srpska stvarana u miru i odbranjena u ratu i da su danas svi Srbi ponosni na svoju Republiku.

- Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku - naglasio je Dodik i dodao da su Srbi oduvijek bili slobodarski narod koji je i drugima donosio slobodu.

On je rekao da se to pokazalo i na kraju prošlog vijeka, kada su pomenuti narodi smatrali da žele da žive mimo Srba.

- I danas je Srpska, kao sinonim slobode, slobodna i za pripadnike drugih naroda koji žive u njoj. Bošnjaci i Hrvati ovdje slobodno upražnjavaju svoj identitet, vjeru, svoja prava, učestvuju u političkom životu i dio su institucija Srpske. Oni danas osporavaju Dan Republike - 9. januar i mi ne treba ništa da im zamjerimo. Ali, moramo da obilježavamo i slavimo naš dan. Ovo je naša proslava i naša Srpska. Ovdje imamo namjeru da gradimo život, i to po mjeri slobode za nas i za sve druge ljude - poručio je Dodik.