latinica  ћирилица
09/01/2020 |  12:53 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Povodom 9. januara širom Srpske odata počast poginulim pripadnicima VRS

Povodom Dana Republike i mnogim gradovima Srpske odata je počast poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske.
Gradiška - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Gradiška - polaganje vijenacaFoto: SRNA

U Šamcu su danas položeni vijenci na centralni spomenik palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih 362 sa šamačkog područja.

Vijence su položili predstavnici opštine na čelu sa predsjednikom Skupštine Nikolinom Škrbić, policije i Boračke organizacije.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Lepa Trivić podsjetila je da se danas navršava tačno 28 godina od kako je Skupština srpskog naroda BiH donijela Deklaraciju o osnivanju Srpske Republike BiH, što je kasnije potvrđeno Dejtonskim sporazumom.

- Dužnost je da se na današnji dan prvo poklonimo onima koje su živote položili u temelje naše Republike i time izrazimo najdublju zahvalnost za njihove žrtve - rekla je Trivićeva.

Republika Srpska danas proslavlja 28. rođendan. 

Milići: Sjećanje na poginule borce Srpske

Zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić Srni je rekao da ne smije biti zaboravljeno da je za odbranu ove opštine i Republike

Delegacije opštine Milići i opštinske Boračke organizacije danas su, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, položile cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpska sa područja ove lokalne zajednice.

Zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić Srni je rekao da ne smije biti zaboravljeno da je za odbranu ove opštine i Republike Srpske živote položio 231 borac sa milićkog područja.

- Na ovaj način, a povodom 28. rođendana Republike Srpske, odali smo dužnu počast ljudima koji su u temelje Republike Srpske ugradili ono što je najveće i najvrijednije što su imali - svoje živote - rekao je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije Milići Dragutin Đuričić Srni je izjavio da ta organizacija ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, koja je uvijek spremna da pritekne u pomoć.

- To se posebno odnosi na porodice onih koji su optuženi za navodne ratne zločine. U opštini Milići takvih je devet lica i mi nastojimo da njihovim porodicama pružimo odgovarajuću materijalnu pomoć - rekao je Đuričić.

Đuručić je istakao da su na području Milića stambeno zbrinute sve porodice iz prioritetnih boračkih kategorija.

Sinoć je u milićkom Domu rudara, uz sadržajan kulturno - umjetnički program, održana svečana akademija povodom velikog praznika i krsne slave Republike Srpske. 

Gradiška: Јedinstvom sačuvati Srpsku

Građani Republike Srpske moraju biti svjesni da samo jedinstvom mogu sačuvati Srpsku, naglasio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

- Na nama je, a i sutra na našoj djeci, da sačuvamo Srpsku, jer je ona težnja srpskog naroda sa ove strane Drine da stvori svoju republiku, očuva nacionalni identitet i ostvari pravo da se društveno, političiki, privredno i kulturno razvija - rekao je Adžić u Gradišci, gdje je danas 9. januar obilježen služenjem parastosa, polaganjem vijenaca poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i kulturno-umjetničkim programom.

On je istakao da na rođendan Republike Srpske najveću zahvalnost treba odati borcima koji su ugradili svoje živote u njene temelje.

- Republika Srpska je u ovih 28 godina bila ponosna i oduprla se mnogim izazovima i pokušajima njenog negiranja, zbog čega njeni građani moraju biti svjesni da samo jedinstvom mogu da je sačuvaju. Neka nam vječno živi Republika Srpska, za sve nas i za sva vremena - poručio je Adžić.

Vijence na centralno spomen-obilježje poginulim borcima položile su delegacije grada Gradiška, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici Šesnaeste, Gradiške i Srbobranske brigade, SUBNOR-a i političkih stranaka.

U kulturno-umjetničkom programu na platou Kulturnog centra u Gradišci nastupili su Gradski mješoviti hor "Lira", Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit" i glumci Gradskog pozorišta.

Na kraju programa 28 članova dječijeg ansambla KUD-a "Kolovit" pustili su 28 crvenih, plavih i bijelih balona, kao simbol proslave 28. rođendana Republike Srpske.

- Srbi kao narod nestaju na svim prostorima gdje nisu institucionalno organizovani i zbog toga je Republika Srpska važna zajedno sa svim svojim institucijama - rekao je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić.

- Nikada niko na ovim prostorima ne smije da zaboravi da je za Republiku Srpsku poginulo 23.000 ljudi, od kojih 608 iz Dervente, rekao je Vujičić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić poručio je da Derventa sa ponosom obilježava 9. januar.

Trčali 28 kilometara za 28. rođendan Republike

Članovi Atletsko-rekreativnog kluba "Modriča" trčali su danas 28 kilometara u čast Dana Republike Srpske i 28 godina od njenog osnivanja.