latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:50 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije

Saradnja Republike Srpske i Srbije potvrđena je danas i Sporazumom o saradnji u oblasti digitalne tarnsformacije, potpisanim u Vladi Srpske. Potpisivanju su prisustvovali i premijeri Radovan Višković i Ana Brnabić.

Sporazum o digitalnoj transformaciji nastavak je saradnje, na osnovu memoranduma, potpisanog prošle godine između Srpske i Srbije. Težimo uspjesima koje je ostvarila Srbija u ovoj oblasti, istakao je ministar ovog resora Srđan Rajčević, objasnivši da sporazum obuhvata veći broj segmenata u digitalnoj transformaciji.

- Između ostalog informacionu bezbjednost, u domenu elektronske uprave, elektronskog servisa itd. Ovaj sporazum predstavlja sinhroniazaciju napora dvije države Srpske i Srbije u oblasti digitalne transformacije - rekao je Rajčević.

Program znanja digitalne transformacije, Srbija je odlučila da podijeli sa zemljama regiona, a među njima prvo s Republikom Srpskom. Brojna su iskustva koje Srbija ima u uvođenju sistema e-beba, e-katastar,e-upis, sistem lokalnih poreskih administracija.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Јovanović je izrazio zadovoljstvo što je ovaj sporazum potpisan danas kada se obilježava Dan Republike.

- Građanima i privredi,i ministarstvu želimo da ove godine razviju što više usluga za građane i privredu - dodao je Јovanović.

Primjenom digitalne transformacije u Srpskoj, 2020. biće ispisana velikim slovima u naučno tehnološkom razvoju, s obzirom na to da je sporazum potpisan na njen 28. rođendan.