latinica  ћирилица
10/01/2020 |  22:59 ⇒ 23:37 | Autor: RTS

Spektakularna pobjeda Zvezde! (FOTO/VIDEO)

Košarkaši Crvene zvezde savladali su u Lionu ekipu Asvela nakon preokreta sa 83:80 u meču 18. kola Evrolige. Trojku za pobjedu srpske ekipe postigao je novajlija Kevin Panter, dok je blokadom u posljednjoj sekundi Vladimir Štimac spriječio produžetak.
Asvel-Crvena zvezda (@kkcrvenazvezda) - Foto: Twitter
Asvel-Crvena zvezda (@kkcrvenazvezda)Foto: Twitter

Odavno se u Evroligi nije igrao meč sa više oscilacija i neizvjesnosti, od ovog u Lionu između Asvela i Crvene zvezde.

Svaka četvrtina, a na kraju i svaki posjed donosio je drugačiji ishod, a u moru nesvakidašnjih događaja bolje se snašla srpska ekipa.

Nakon samo dva uvodna minuta Asvel je vodio sa 12:1. Zvezda je igrala veoma lošu prvu četvrtinu, prije svega u defanzivi, što je francuska ekipa znala da kazni. Asvel je nakon deset minuta vodio sa 30:11.

Druga četvrtina donijela je koliko-toliko bolju igru Zvezde, koja je uspjela da bude egal u toj dionici, ali je veoma loš početak meča činio da Asvel održava prednost. Na poluvrijeme, Francuzi su otišli sa 19 poena prednosti. Zanimljivo je da je prednost Asvela u skokovima nakon 20 minuta bila 17-5, kao i to da Zvezda nije pogodila trojku u prvom poluvremenu.

Drugih 20 minuta igre donijelo je potpuno drugačiji meč. Pravi rolerkoster gledao se na parketu "Astrobal" dvorane. Zvezda kao da se resetovala na poluvremenu i u nastavku zaigrala za nekoliko klasa bolje.

Na početku treće četvrtine Asvel je imao 21 poen prednosti, ali je Zvezda u trećoj četvrtini ubacila 34, a primila 16 poena. Serijom dobrih poteza u finišu četvrtine, Zvezda je smanjila na samo poen razlike i tako potpuno učinila meč otvorenim.

Velika borba i nervoza na obje strane gledala se u posljednjih deset minuta. Svaka lopta bila je važna, a velika nervoza rezultovala je brojnim tehničkim greškama, a dvije (samim tim i isključenje) zaradio je trener domaće ekipe Zvezdan Mitrović.

Na krilima maestralnih Štimca i Pantera, Zvezda stiče prednost od šest poena u finišu meča. Šlag na tortu srpske ekipe donijela je trojka centra Štimca, jedna od rijetkih u karijeri.

Minut do kraja susreta Zvezda je imala pet poena prednosti, ali je uspjela da promaši isto toliko slobodnih bacanja, što Asvel koristi da smanji na dva poena.

I u toj situaciji konci utakmice bili su u rukama Zvezde, a očekivala se penal završnica.

Do toga nije došlo zbog izgubljene lopte Pantera i brzih poena DŽekirija za izjednačenje 80:80.

Ipak, Zvezdin novajlija iskupio se u narednom napadu, pošto je pogodio odlučujuću trojku dvije sekunde prije kraja meča. U posljednjem napadu Asvel je pokušao da vrati trojku, ali je Štimac izblokirao taj šut.

Najefikasniji u pobjedi Zvezde bili su Štimac sa 21 poenom (9/9 šut iz igre), Panter sa 18 poena i Braun sa 13 poena i sedam asistencija.

U redovima Asvela istakli su se Pejn sa 17 i Lomaš sa 14 poena.

Zvezda je upisala devetu pobjedu u 18. mečeva, dok Asvel ima skor od osam pobjeda i deset poraza.