latinica  ћирилица
12/01/2020 |  11:53 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Kćerka poginulog borca: 9.januar predstavlja nešto što smo mi stvorili

Dubravka Maleš Dujilo iz Novog Grada imala je 14 godina kada je ostala bez oca Spasoja. Poginuo je 1995. godine kao borac Prve novogradske brigade. Iako je ostala sama s majkom, uspjela je da završi fakultet. Prije dvije godine dobila je i posao.

Dubravka jedna je od 345 djece koja su u minulom ratu ostala bez oca. Tuga i bol nisu je pokolebali da završi gimnaziju, a potom i fakultet.

- Majka me forsirala da završim fakultet tako da sam završila geografiju  i danas sam diplomirani geograf profesor. Tako sam uspjela i to. Nisam našla posao u struci zato što je nas geografa dosta, a časovi geografije su smanjeni. Nisam uspjela odraditi pripravnički, tako da sam jedno tri sedmice bila na zamjeni - rekla je Dubravka.

Nakon osam godina čekanja, prije dvije godine dobila je stalno zaposlenje u Udruženju poginulih i nestalih.

- Administrativni poslovi, sve mi je to poznato, nije nešto preteško. Mogu da razumijem šta treba raditi i mnogo mi znači. Sad smo suprug i ja digli kredite, kupili plac i izgradili kuću - rekla je Dubravka.

Svaki rođendan Republike Srpske Dubravka iščekuje s ponosom.

- Za mene 9.januar predstavlja nešto što smo mi stvorili. Što su moj otac i ujak i svi ostali sinovi drugi, braća nečija, dali su živote za to, da se stvori da imamo svoju državu - izjavila je Dubravka.

Ova mlada žena i majka ima poruku za sve koji žele u potrazi za poslom da odu u inostranstvo. Kaže, vrijedi ostati ovdje i zajednički izgrađivati Republiku Srpsku.