latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:52 | Autor: SRNA

Banjaluka: Nastavak besplatnih preventivnih pregleda 1. februara

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi Banjalučana biće nastavljeni 1. februara kada će u Poliklinici do kraja maja biti ispitano zdravstveno stanje stanovnika iz banjalučkih naselja Bulevar, Centar jedan i dva, najavljeno je iz Doma zdravlja Banjaluka.
Ambulanta - Foto: Glas Srpske
AmbulantaFoto: Glas Srpske

Iz banjalučkog Doma zdravlja, koji ovu akciju realizuje na inicijativu grada Banjaluka, navode da će ovom jedinstvenom akcijom tokom godine biti obuhvaćeno više od 27.000 Banjalučana koji će imati priliku da na jednom mjestu besplatno obave više različitih pregleda.

Iz gradskog budžeta je za nastavak ove akcije, koja je počela u oktobru prošle godine, planirano izdvajanje 600.000 KM.

Prema planu Doma zdravlja, poslije pregleda mještana Bulevara, Centra jedan i dva, besplatnim pregledima će do kraja godine biti obuhvaćeni i mještani koji imaju od 18 do 70 godina, a žive u naseljima, Karanovac /Ljubačevo/, Borkovići /Bistrica/, Piskavica /Gornja Piskvica/, Vrbanja /Debeljaci/, Kola i Stričići /Pavići/.

Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole.

- Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled - navode iz Dma zdravlja Banjaluka.

Od početka akcije besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda "Za tvoje dobro" pregledi su obavljeni u naseljima Motike, Česma /Ada/, Šargovac /Drakulić/, Agino selo, Bočac i Dragočaj /Prijakovci/, kojima se odazvalo oko 75 odsto pozvanog stanovništva.

Iz preventivnih pregleda isključeno je stanovništvo koje je već oboljelo od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, zatim stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Iz Doma zdravlja navode da ambulante u kojima se obavljaju preventivni pregledi sadrže svu potrebnu opremu za obavljanje ultrazvučnih pregleda, mamografije i drugih pregleda vezanih za ovu akciju.

Mobilne timove čine specijalisti ginekologije, radiologije, porodične medicine, kao i tehničari, laborant i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje.

Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja.