latinica  ћирилица
13/01/2020 |  12:18 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Srpska ostaje vojno neutralna (FOTO)

U karasni Kozara u Banjaluci održan je prijem povodom Božića, koji je organizovala komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

U Crkvi Svetih novomučenika jasenovačkih prethodno je služena liturgija.

Prijemu je, između ostalih, prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je čestitao Božić prisutnima, pozdravivši ih tradicionalnim hrišćanskim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi".

On je pripadnicima Oružanih snaga poželio da rade i djeluju u miru i da penziju dočekaju u miru.

Dodik je istakao da želi da uloga predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama bude vidljiva, poručivši da će najvažnije odluke koje se donose na nivou BiH, prije toga biti donesene u NSRS i institucijama Srpske.

Foto: RTRS

- Ne želim da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama budu bez stava - istakao je Dodik, zahvalivši svima koji su učestvovali u proslavi 9. januara - Dana Republike Srpske.

Dodik je poručio da Republika Srpska ostaje na putu vojne neutralnosti.

- Republika Srpska ima namjeru da svaku odluku vezanu za integracije, prije svega, da na odlučivanje narodu putem referenduma koji je obavezujući za one koji u ime Srba djeluju u Sarajevu - poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je NATO bombardovao Srbe, koristio osiromašeni uranijum i nanio veliku štetu srpskom narodu.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, koji je domaćin prijema, rekao je da će tražiti da predstavnici Srba i Republike Srpske u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH rade časno i zaštite interese svih Srba koji tamo rade.

- Istovremeno tražim od vas da ne smijete ići na štetu interesa Bošnjaka, Hrvata niti bilo koga. Nama šteta drugih ne treba, nama je dovoljno da zaštitimo svoje interese - poručio je Okolić i izrazio nadu da će u tome imati podršku srpskog člana Predsjedništva BiH koji ih je uvijek podržavao

Episkop bihaćko-petrovački Sergije blagoslovio je svečanu trpezu, poželivši svima mir i slogu.