latinica  ћирилица
13/01/2020 |  13:12 | Autor: SRNA

Optužnica zbog zločina nad Srbima u Bukviku

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića osumnjičenog za ubistvo i zlostavljanje srpskih civila tokom vojne akcije na bukvičkom platou u Brčkom u septembru 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

U saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta navodi se da je Halkić, rođen 1968. godine u Podgredini kod Cazina, optužen da je kao komandir izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno sa više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao lice čiji su inicijali V.V, dok su V.Đ. i njegov maloljetni sin S.Đ. ubijeni iz automatskog naoružanja.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje se tereti, navodi se u saopštenju.

Pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih snaga su od 14. do 17. septembra 1992. godine ubili 69 Srba iz bukvičkog kraja.

Porušeno je 530 domaćinstava, a oko 2.500 Srba iz Bukvika i okolnih sela odvedeno je u logore u Gornjem Rahiću, Maoči, Boderištu, Boću, Bijeloj, te na području Tuzle.

Za ovaj zločin na osam godina zatvora osuđen je Mensur Đakić, bivši komandant Prvog bataljona 108. brigade HVO-a.

Prema drugostepenoj presudi Apelacionog odjeljenja Suda BiH od 14. juna prošle godine, Đakić je proglašen krivim što je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako ubija tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

Apelaciono odjeljenje je Begzada Kajtazija oslobodilo optužbi da je tokom vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije Srpkinje - Milku i Radojku Brestovački.