latinica  ћирилица
13/01/2020 |  14:51 | Autor: TANЈUG

Srpski đaci u Vukovaru još uvijek bez udžbenika

Djeca srpskog porijekla u Vukovaru, koja pohađaju OŠ "Nikola Andrić" i na početku drugog polugodišta još nemaju udžbenike na maternjem jeziku.

Јedan od roditelja uputio je tim povodom otvoreno pismo hrvatskoj Vladi, narodnom pravobraniocu i pravobraniocu za prava djece.

Otac jednog od učenika te škole, Dragan Crogorac, u otvorenom pismu istakao je da njegovo dijete i drugi đaci Vb razreda, na primjer, imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski, srpski i engleski jezik, dok sve ostale predmete - geografiju, istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu - uče iz bilješki sa nastave.

Crogorac ukazuje da je to nedopustivo, pogotovu u okolnostima u kojima se govori da druga djeca u Hrvatskoj dobijaju besplatne udžbenike o trošku budžeta.

- Za to vrijeme, naša djeca od početka godine sve pišu u sveske i iz njih uče ili uz pomoć nastavnika dobiju kopirane listiće iz nekih radnih svezaka - ističe Crogorac u pismu dostavljenom medijima, i dodaje da im ne treba milostinja, niti besplatni udžbenici, već da ih ima, te mogućnost da ih kupe.

Crogorac je najavio i da će se obratiti za pomoć i podršku matičnoj zemlji, Srbiji.