latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:04 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Savjet ministara će se bazirati na ekonomiju i goruća pitanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da će novi saziv Savjeta ministara svoj rad bazirati na ekonomiji, radu i traženju rješenja za goruća pitanja, kao i da će koordinisati aktivnosti sa drugim nivoima vlasti u BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Tokom današnjeg sastanka Košarca sa ambasadorom Austrije u BiH Urlike Hartman konstatovano je da su politička stabilnost i vladavina prava od izuzetnog značaja za privrednike i strane investitore, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te mogućnostima poboljšanja privredne saradnje sa Austrijom.

Kada je riječ o napretku BiH na evropskom putu, Košarac je poručio da su integracije u EU spoljnopolitički prioritet BiH, navodi se u saopštenju.

Košarac je istakao značaj stranih investicija u BiH, te naglasio da će njihova promocija biti jedan od prioriteta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u ovom mandatu.

Posebna pažnja posvećena pitanju ujednačavanja zakonskih propisa Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi poslovanje inostranim investitorima bilo olakšano, a u tom kontekstu pomenuta je potreba stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta u BiH.

Resorni ministar je ukazao i na potrebu da se razvoj privatnog sektora ohrabri, te naglasio da će Ministarstvo na osnovu saradnje sa entitetskim ministarstvima, imperativno raditi na zaštiti domaće proizvodnje, uz uvažavanje i poštovanje međunarodnih ugovora i obaveza BiH.

U saopštenju se navodi da je tokom astanka bilo riječi i o saradnji u oblasti poljoprivrede, posebno organske proizvodnje, gdje Austrija ima vodeću poziciju.

Košarac ocijenio je da bi BiH izuzetno koristila razmjena iskustava sa Austrijom, prevashodno u kreiranju i primjeni legislative i standarda u ovoj oblasti.

Akcenat je stavljen i na saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva, budući da je Austrija članica Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo.

Košarac podsjetio je da u BiH tradicionalno prisutna proizvodnja vina, posebno u hercegovačkom kraju, te izrazio nadu da će Austrija prijateljskim savjetima pomoći BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su usaglasili da bi bilo poželjno organizovati uzvratne ekspertske posjete s ciljem razmjene iskustava.

U saopštenju se navodi da je tema razgovora bila i unapređenje turističkih potencijala u BiH, te se Košarac posebno osvrnuo na mogućnost razvoja seoskog turizma, za koji je istakao da može biti šansa BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi i o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Hrvatskoj.

Košarac je rekao da će pitanje Trgovske gore u ličnoj agendi tretirati kao prioritet, te da će učiniti sve, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, da dođe do dijaloga sa Hrvatskom u što kraćem roku.

Ambasador Austrije je u tom kontekstu naglasila da razumije zabrinutost BiH, te pružila podršku nastojanjima da ovo pitanje bude riješeno.

Ona je istakla da Austrija u potpunosti podržava težnje BiH ka evropskim integracijama.