latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:15 ⇒ 14/01/2020 | 00:01 | Autor: RTRS

Republika Srpska ostaje vojno neutralna (FOTO)

Republika Srpska ostaje vojno neutralna. To je ključna poruka sa ovogodišnjeg Božićnog prijema koji je organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. Događaj u kasarni Kozara bio je prilika i da domaćini, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, pošalju poruku da Srbi u BiH žele mir, ali i punu ravnopravnost u zajedničkim institucijama.

Postrojavanjem pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i uz taktove "Marša na Drinu", tako je u kasarni Kozara dočekan srpski član Predsjedništva BiH.

A u Klubu Vojske Republike Srpske na svečanom prijemu dobrodošlicu su mu poželjeli i domaćini. Nakon godinu dana, kabinet zamjenika ministra odbrane BiH iz reda srpskog naroda konačno je u funkciji.

- Mi ne treba da sebe štitimo na uštrb drugih, nego treba da sebe štitimo na uštrb onoga što je eventualno propušteno, a to je da su naši kadrovi bili indolentni na određene stvari u Ministarstvu odbrane - izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Srpski predstavnici u vrhu Oružanih snaga kažu – vojnik u toj strukturi daleko je potplaćeniji od vojnika u Srbiji ili Hrvatskoj. Moguće povećanje plata, uz želje za miran radni vijek vojnicima, najavio je srpski član Predsjedništva, koji je ponovio da je Narodna skupština Republike Srpske jedino mjesto za donošenje ključnih odluka za srpski narod.

- Naravno, to je uslovljeno ukupnim odnosima i pozicijom u BiH, prije svega budžetskim okvirima, a znamo da su budžeti gotovo na svim nivoima prenapregnuti i da u tom pogledu jeste da postoji mala mogućnost, ali ćemo nastojati da nađemo nešto u okviru preraspodjele već postojećih sredstava koja se izdvajaju za Oružane snage - izjavio je Dodik.

Trpezu je blagoslovio episkop bihaćko-petrovački Sergije koji je i domaćinima i gostima zaželio mir.

- Kao što je Gospod došao na ovaj svijet i donio mir, tako i mi isto želimo mir svijetu, ali i mir i dobru volju među ljudima, da bi bili dostojanstveni onoga ko je donio taj mir - poručio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Episkop Sergije služio je i svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih novomučenika jasenovačkih. Uz srpskog člana Predsjedništva BiH Božićnom prijemu prisustvovala je i delegacija Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Treći pješadijski Republika Srpska puk (foto:atvbl)