latinica  ћирилица
14/01/2020 |  08:06 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srbije (FOTO/VIDEO)

Građani Srbije dočekali su Novu godinu po Јulijanskom kalendaru na trgovima i u ugostiteljskim objektima.
Hram Svetog Save u Beogradu (foto:Sputnik/Predrag Vasiljević) -
Hram Svetog Save u Beogradu (foto:Sputnik/Predrag Vasiljević)

U Beogradu, pravoslavna Nova godina tradicionalno je dočekana ispred Hrama Svetog Save, gde je održan molitveni skup podrške narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

Moleban je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Skupom na Svetosavskom platou ujedno je pružena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima povodom nedavnog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavljena je na čak 50 lokacija sa više od 200 umjetnika iz 10 zemalja.

Novu godinu je na otvorenom dočekalo više hiljada Nišlija. Njih je u parku Svetog Save zabavljao Alen Ademović.

Niš (Foto: Večernje novosti)

Gusta magla i spoljna temperatura od minus dva stepena, nisu pokvarili dobru atmosferu i raspoloženje na Gradskom trgu u Rumi. Nekoliko hiljada posjetilaca širom Srema a i dalje, uživalo je uz muziku Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, koji su napravili fantastičnu zabavu.

Goran Bregović (Foto: Večernje novosti)

Valjevci su Novu godinu dočekali uz sugrađanina Igora Starovića i grupu Divlji kesten na Gradskom trgu. 

Nekoliko stotina Zrenjaninaca u maglovitoj i hladnoj prazničnoj večeri, okupilo se na centralnom gradskom trgu da uz hitove Balkanike dočeka novo ljeto, uz tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijiski orkestar koji je, uz klasične melodije, svirao rok hitove i filmsku muziku.

Goste Vrnjačke Banje, koja je prošle godine imala rekordnih milion turističkih noćenja, zabavljali su Stefan Živojinović i Dragana Mirković, a u ponoć je upriličen vatromet.

Surdulica već 11 godina za svoje građane organizuje doček. Prvo su nastupili trubači, a potom i Saša Matić. Poslije vatrometa u ponoć, organizovano je veselje.

Kragujevac je poslije više godina imao organizovani doček, a pored lokalnih bendova nastupili su i Neverne bebe.

Kragujevac (Foto: Večernje novosti)

Kruševljane je zabavljao Tropiko bend.

U Јagodini je pored više od 6.000 građana nastupio Aca Lukas.

Na Trgu Svetog Đorđa u centru Sombora nekoliko stotina građana, uglavnom mlađih, dočekalo je pravoslavnu Novu godinu. 

Poslije višegodišnje pauze i Leskovčani su imali priliku da Novu godinu dočekaju na otvorenom, uz muziku, besplatne tople napitke i ponoćni vatromet. Sa bine na popularnoj Širokoj čaršiji zabavljala ih je Nataša Bekvalac, a njenom koncertu prethodio je nastup trubačkog orkestra Elvisa Bajramovića, pobjednika prošlogodišnjeg Sabora trubača u Guči.

Prvi put ove godine i Požarevac se pridružio gradovima koji organizuju ulični doček pravoslavne Nove godine. Muzički program održan je na Trgu oslobođenja, uz hor Odjek, ansambl Novi muzički talas i orkestar Gvardija. Oni su izvodili najpoznatija djela klasične, pop, rok i filmske muzike, uz neizostavni valcer, praćeni aplauzima publike svih generacija. 

Požarevac (Foto: Večernje novosti)

Nova godina dočekana je u Kuli, uz Željka Јoksimovića. Sa njim je vatromet u ponoć dočekala publika iz kulske, kao i susjednih opština Vrbas, Odžaci i Bačka Topola. 

Doček na Kosmetu

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru na Kosovu i Metohiji počeo je prvo za najmlađe, kada je u podne organizovana "Ulica otvorenog srca".

Priredba za najmlađe bila je propraćena izložbom igračaka i različitih rekvizita za mališane i njihove roditelje.

Osmijeh na licu i radost djece vidio se i u Zvečanu, na trećoj po redu akademiji Udruženja roditelja "Podrži me". Tom udruženju koje okuplja roditelje djece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, uručena je novčana pomoć iz Republike Srpske za gradnju Dnevnog centra za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

- Dosad smo utrošili 105.000 evra. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će njegov kabinet pomoći sa 51.000 evra - rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu I Metohiji.

Dolazak pravoslavne Nove godine uz muzički program slavio se uz vatromet i nastupe muzičara u svim većim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Blizu hiljadu građana sjevernog dijela Kosovske Mitrovice proslavio je doček Nove godine na glavnom šetalištu u blizini spomenika Knezu Lazaru, a za dobru atmosferu bili su zaduženi estradni umjetnici Vanja Mijatović i Željko Vasić.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koji su organizovali doček na otvorenom, dijelili su okupljenima kuvano vino, a tačno u ponoć, sa kule Zvečan, ispaljen je višeminutni vatromet.

Veoma veselo i masovno, pravoslavna Nova godina dočekana je i u najsjevernijoj opštini na Kosmetu - Leposaviću, gdje su okupljene zabavljali Edita Aradinović i Milan Topalović Topalko.

Leposavić (Foto: I.Radulović/Novosti)

RTRS/Sputnjik/Novosti