latinica  ћирилица
14/01/2020 |  08:26 | Autor: SRNA

Gusta magla u dolinama rijeka

U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, u višim predjelima i preko prevoja ima poledice, a gusta magla znatno smanjuje vidljivost i usporava vožnju, posebno dolinom rijeka Save, Sane, Bosne, Vrbasa i Spreče.
Magla - Foto: RTRS
MaglaFoto: RTRS

Zbog niske temparature iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na poledicu i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, kao i na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Zbog izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Јohovac-Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, na dionici Brčko-Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Konjević Polje u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnih puteva Lukavica i Šibošnica saobraćaj se odvija uz povremene prekide zbog radova na sanaciji kolovoza.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici /na području opštine Novi Grad/, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjen je saobraćaj na lokalnom putu Mala Novska Rujiška-Јohovica zbog rekonstrukcije dva propusta, dok traje zabrana vozači mogu koristiti alternativne pravce.

Na području FBiH, na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk" tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova sporije se saobraćaj odvija i na magistralnim putevima Јajce-Crna Rijeka /Zdaljevac/, Srebrenik-Orašje /tunel Ormanica/ i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima u BiH na prelazak granice ne čeka se duže od 20 do 30 minuta.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.